Da li je Coca Cola bez šećera zaista manje štetna? Pogledajte šta kažu stručnjaci

0
Radiosarajevo.ba
Da li je Coca Cola bez šećera zaista manje štetna? Pogledajte šta kažu stručnjaci
Foto: Pexels / Coca Cola

Iako nije tajna da gazirani napici sadrže veliku količinu šećera i da je šećer štetan po zdravlje, možda se manje pažnje posvećuje dodacima koji se koriste u dijetetskim alternativama.

Ove alternative ne sadrže šećer, ali moraju imati nešto što im daje slatkast okus. U slučaju mnogih gaziranih pića, uključujući i Diet Coke, to je aspartam. Za one koji nisu upoznati sa nazivima prehrambenih aditiva, aspartam je veštački zaslađivač koji je 200 puta slađi od saharoze.

Ella Allred je tehnički nutricionista u NutriCentreu, koji prodaje zdravstvene hrane i suplemente, i podijelila je neke od potencijalnih rizika aspartama. Glavni rizik je to što tijelo misli da je unijelo šećer i ponaša se prema tome.

Građanima dostupne platforme. Evo kako provjeriti radni staž u Bosni i Hercegovini?

Građanima dostupne platforme. Evo kako provjeriti radni staž u Bosni i Hercegovini?

Allred je za Daily Mail rekla da to može dovesti do povećanog rizika od zdravstvenih problema poput dijabetesa. To se dešava jer tijelo proizvodi inzulin kada mu zapravo nije potreban, a Allred tvrdi da to počinje odmah.

Allred je izjavila: "Čim osjetite slatkoću Diet Coke, vaše tijelo se priprema za unos šećera i uzrokuje da vaš pankreas oslobađa inzulin.

Alternativa za Coca-Colu: Palestinski napici u borbi protiv izraelske kolonizacije

Alternativa za Coca-Colu: Palestinski napici u borbi protiv izraelske kolonizacije

"Porast inzulina smanjuje osjetljivost pankreasa na inzulin, čime se povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Inzulin uzrokuje da vaše tijelo skladišti mast oko struka i povećava rizik od razvoja srčanih bolesti."

Nakon otprilike 20 minuta, Allred kaže da je vaše tijelo oslobodilo inzulin. Rekla je: "Sada imate puno inzulina u vašoj krvi, koji povlači sav dostupan šećer u vaše ćelije, ostavljajući vas s velikim padom šećera. Tada vam je potreban šećer u krvi kako biste održali ravnotežu.

"Žudnja za slatkišima se javlja i mogli biste da posegnete za još jednim Diet Coke, što ponovo pokreće ciklus."

Kakav utjecaj imaju gazirana pića na zdravlje? Ovo su informacije iz WHO

Kakav utjecaj imaju gazirana pića na zdravlje? Ovo su informacije iz WHO

Kada prođe 40 minuta, tvrdi ona, to može čak dovesti do rizika od "zavisnosti" jer aktivira "centra za nagradu" u mozgu. A nakon punog sata, Allred je rekla da vas može ostaviti s željom za još, misleći da ste unijeli šećer kada to zapravo niste.

Aspartam se koristi u širokom spektru proizvoda, uključujući i pastu za zube i bio je predmet mnogih studija o potencijalnim zdravstvenim rizicima.

Studija Svjetske zdravstvene organizacije otkrila je da, iako postoje neki zdravstveni rizici od ovog zaslađivača, količina gaziranog pića koju biste trebali piti da biste premašili preporučeni dnevni unos je daleko veća od onoga što većina ljudi razumno konzumira, piše Unilad.

Preporučeni dnevni unos je 0-40 mg aspartama po kilogramu tjelesne težine. WHO je rekao: "Odrasla osoba teška 70 kg morala bi konzumirati više od 9–14 limenki dnevno da bi premašila prihvatljiv dnevni unos, pod pretpostavkom da nema unosa iz drugih izvora hrane."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije