Ovo su 23 činjenice o kultnom piću - Coca Cola: Znate li kako je nastala?

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su 23 činjenice o kultnom piću - Coca Cola: Znate li kako je nastala?
Foto: Pexels / Coca Cola

Dovoljno je reći Coca Cola. Nešto najpoznatije na kugli zemaljskoj. Svjetski brend. Sve znamo o njoj.

Uistinu? Baš sve? E pa - ne znamo. Sigurno mislite da su Amerikanci najveći konzumenti ovog pića? E nisu. Znate li koji je zabranjeni sastojak godinama sadržavala? Koja joj je prava boja? Zbog čega su muškarci izbjegavali piti Diet Coke? Koje sve bolesti liječi? Koliko ljudi na svijetu zna njen tajni recept? Koja je jedina zemlja na svijetu koja ne prodaje Coca Colu?

Coca Cola nudi toliko priča, nevjerovatnih priča, brojeva, svega, koje vjerovatno nikad niste čuli.

Tragedija: Nova teška nesreća na bh. putevima, poginula trudnica (28)

Tragedija: Nova teška nesreća na bh. putevima, poginula trudnica (28)

Postoji li iko od vas da nije probao ovaj čuveni karamelizirani napitak... dodao koju kocku leda i krišku limuna? Probao ili se ozbiljno navukao... Pa kad ga toliko volite, ovo su priče koje vjerovatno niste znali o ovom najpoznatijem piću na svijetu:

  • Coca Colu je proizveo američki farmaceut iz Atlante, John S. Pemberton 1886. godine. U želji da pripravi sirup, odnosno lijek koji daje energiju, u bakrenom je loncu kuhao kopiju francuskog vina u koju je dodavao svoje sastojke. On je stvorio napitak, a ime je razradio njegov knjigovođa Frank Robinson koji je kreirao jedinstveni font koji je postao logo Coca Cole sve do današnjeg dana, evo već 137 godina.
Stigli novi iznenađujući rezultati analize Coca Cole u Hrvatskoj: Oglasio se i Andrej Plenković

Stigli novi iznenađujući rezultati analize Coca Cole u Hrvatskoj: Oglasio se i Andrej Plenković

  • U početku Coca Cola nije bila gazirana, niti je nosila ovo svjetski poznato ime. Onda se John dosjetio, dodao ugljeb dioksid (sodu) jer je gazirana voda u to vrijeme u SAD bila vrlo popularna.
  • Coca Cola je ime dobila zbog dva svoja sastojka: orašastih plodova (cola) i lišća koke (coce).
  • Da, istina je, prvi Coca Cola proizvodi sadržavali su - kokain. Doduše, u malim količinama, ali ipak. Droga je krišom ubačena kao zamjena za alkohol, a iz pića je potpuno uklonjen... jedni kažu 1903, godine, a drugi tvrde 1929. godine. Kako bilo, nije odmah uklonjen.
  • Shodno tački 4, kad je stavljena u prodaju Coca Cola je bila predstavljena kao "tonik za živce" koji oslobađa od iscrpljenosti. Ne čudi s obzirom na sastojak iz prethodnog poglavlja... Bila je prodavana kao lijek koji liječi glavobolje, impotenciju...
  • Coca Cola se počela prodavati u jednoj apoteci, za pet centi po čaši, to joj je bila prva cijena. U prvoj godini prodalo se samo 25 boca, ali usprkos tome nastavili su s proizvodnjom. Ne sluteći koliko će godina poživjeti i kakav će svjetski brend postati. Pemberton je poslije ekskluzivna prava na ime i recept prodao Asi Griggsu Chandleru koji je 1892. osnovao The Coca-Cola Company, kompaniju koja je proizvodi i dan danas.
Coca Cola
Foto: Pexels: Coca Cola
  • Iz kompanije će reći da samo dva čovjeka na cijelome svijetu znaju recept Coca Cole, shodno tome postoji i mit da njih dvojica nikada nisu smjela zajedno putovati avionom kako se slučajno ne bi dogodila, ne daj Bože, kakva nesreća.
  • Javio se i treći, da i on zna, Joya Williams zaposlenik u Coca Coli, pa su njih trojica 2006. godine pokušala konkurentskom Pepsiju prodati tajne informacije o Coca Coli za milion i po dolara. No, Pepsi je slučaj prijavio Coca Coli, čak i u FBI, federalni agenti su u tajnoj akciji vrlo brzo uhapsili sve tri osobe. 
  • Dan prije smrti Martin Luther King Jr. je pozvao građanstvo u Memphisu da ne kupuju ovo piće jer su na plantažama Coca Cole tamnoputi radnici bili puno slabije plaćeni nego bijelci.
  • Sjeverna Koreja je jedina zemlja na svijetu koja ne prodaje Coca Colu. Iznenađeni? Prije joj je društvo pravila i Kuba, ali Kubanci su dosta "olabavili" zadnjih godina...
  • Ne, Amerikanci nisu najveći potrošači ovog pića na svijetu, To su - Meksikanci! Svaki Meksikanac godišnje u prosjeku popije 665 čaša Coca Cole od 2,5 dcl, Amerikanac 399, Britanac 202, Kinez 32... Ide to Meksikancima.
  • Okus Coca Cole u Americi ponešto je drugačiji od onoga u ostatku svijeta.
  • Koja je prava boja Coca Cole? Da se ne dodaje umjetna boja, Cola bi bila - zelena.
  • Limenka Coca Cole u vodi će potonuti, dok limenka dijetne Cole pluta.
  • Coca Cola Zero je nastala zbog činjenice da su muškarci izbjegavali Diet Colu smatrajući je "ženskim pićem".
  • Coca Cola je prvo bezalkoholno piće konzumirano u svemiru! Astronauti s Challengera su 1985. isprobali ""svemirsku limenku"...
  • Možda i napoznatija boca Coca Cole, pored ove svemirske, jest ona iz filma "I Bogovi su pali na tjeme" u kojemu Bušman Xi bogovima vraća bocu Coca Cole...

  • Čudi li vas, onda, što je logo Coca Cole najprepoznatljiviji na svijetu (94 posto populacije), a istraživanja su pokazala da je Coca Cola druga najpoznatija riječ na svim jezicima svijeta. Prva je - OK.
  • Coca Cola je sponzor svih Olimpijskih igara još od Amsterdama 1928. godine.
  • Coca Cola je stvorila Djeda Mraza kao zaštitni znak. S božićnim oglašavanjem počela je 1920. godine kako bi pojačala prodaju u slabijim zimskim mjesecima. Ovaj današnji debeljuškasti, veseli djedica u crvenom kaputu zaživio je 1939. godine, prije toga bio je mršav i ogroman, u zelenoj ili smeđoj odjeći...
  • Danas ova kompanija proizvodi oko 3.500 različitih napitaka (oko 500 brendova), kad bi svakog dana popili jedan od njih trebalo bi vam skoro deset godina života da isprobate svaki...
  • Čak 20 brendova Coca Cole godišnje zarađuje više od milijardu dolara.
Coca Cola izdala važno upozorenje: "Ako imate ove proizvode, javite nam se"

Coca Cola izdala važno upozorenje: "Ako imate ove proizvode, javite nam se"

  • Brend Coca Cole (cca 82 milijardi dolara) vrijedniji je od svih ovih brendova zajedno: Pepsi (19,1), Budweiser (13), Nescafe (11,4), Nestle (8), Starbucks (5,4) Jack Daniel‘s (4,9), Johnie Walker (4,8), Smirnoff (4.6), Heineken (4,2)!

Ovo je priča o Coca Coli. Najpoznatijem piću na svijetu koji se pije i u svemiru, koje je "stvorilo Djeda Mraza", koji je odmah iza - OK. Ako su vam sve ove brojke i činjenice previše u ove sate evo vam i jedan praktični savjet: Ako imate problema sa zaleđenim staklom na autu polijte staklo, naravno, Coca Colom. Za par minuta ono će biti odleđeno, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije