Kakav utjecaj imaju gazirana pića na zdravlje? Ovo su informacije iz WHO

1
Radiosarajevo.ba
Kakav utjecaj imaju gazirana pića na zdravlje? Ovo su informacije iz WHO
Foto: Pixabay / Gazirana pića

U posljednje vrijeme, mnogi su smanjili unos gaziranih pića sa šećerom, što predstavlja veliki dobitak za javno zdravlje s obzirom na poznate rizike prehrane bogate šećerom.

Istodobno je zabilježen porast konzumacije dijetalnih gaziranih pića. Ta je potrošnja toliko visoka da se ovi proizvodi sada redovito otkrivaju u otpadnim vodama.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) savjetuje ljudima da smanje dnevni unos slobodnih šećera na manje od 10 posto ukupnog unosa energije, s daljnjim smanjenjem ispod 5 posto ili otprilike 25 grama (šest kašičica) dnevno za dodatne zdravstvene koristi. Većina običnih gaziranih pića sadrži mnogo šećera. Na primjer, obična limenka Coca-Cole od 335 mililitara sadrži najmanje sedam kašičica dodanog šećera.

Završni skup Mirze Selimbegovića: Moja vrata će biti otvorena za sve građane, pobjeda je sigurna

Završni skup Mirze Selimbegovića: Moja vrata će biti otvorena za sve građane, pobjeda je sigurna

Dijetalna gazirana pića osmišljena su da imaju sličan okus kao i obična gazirana pića, ali bez šećera. Umjesto šećera, sadrže umjetna ili prirodna sladila poput aspartama, saharina i sukraloze, dok prirodna sladila uključuju steviu i ekstrakt voća redovnika. Mnoga umjetna sladila su puno slađa od šećera, pa je potrebno manje količine za postizanje istog okusa.

Utjecaj na zdravlje

Iako su dijetalna gazirana pića promovirana kao zdravija alternativa običnim gaziranim pićima, istraživanja pokazuju složeniju sliku. Studije su otkrile da osobe koje redovito piju dijetalna gazirana pića imaju veći rizik od razvoja metaboličkih poremećaja poput dijabetesa i srčanih bolesti u usporedbi s onima koji ih ne piju. Ova veza ostaje čak i nakon što se uzmu u obzir drugi prehrambeni i životni faktori poput tjelesne aktivnosti.

Godine 2023. WHO je objavio da je aspartam, glavni zaslađivač u dijetalnim gaziranim pićima, "moguće kancerogen za ljude". Ističu da trenutačno nema dovoljno naučnih dokaza da bi se s potpunom sigurnošću tvrdilo da aspartam povećava rizik od raka, naglašavajući da je siguran za povremenu konzumaciju.

Upravljanje težinom

Unatoč nazivu "dijetalna", dijetalna gazirana pića nisu snažno povezana s upravljanjem težinom. WHO je 2022. godine proveo sistemski pregled kako bi procijenio jesu li umjetna sladila korisna za upravljanje težinom.

Nemoguće smršati bez truda: Ove namirnice su razlog zašto ne gubite kilograme

Nemoguće smršati bez truda: Ove namirnice su razlog zašto ne gubite kilograme

Randomizirana kontrolirana ispitivanja pokazala su blagi gubitak težine kod osoba koje su koristile umjetna sladila. Međutim, opservacijske studije pokazale su da osobe koje konzumiraju velike količine umjetnih zaslađivača imaju povećani rizik od višeg indeksa tjelesne mase i 76 posto veću vjerovatnost za pretilost.

Upala i zubni problemi

Postoje dokazi da umjetna sladila mogu iritirati sluznicu probavnog sistema, uzrokujući upalu i povećavajući vjerovatnost za proljev, zatvor, nadutost i druge simptome povezane s iritabilnim crijevnim sindromom. Konzumacija velikih količina dijetalnih gaziranih pića također je povezana s bolesti jetre koja se temelji na upali. Osim toga, dijetalna gazirana pića mogu pridonijeti eroziji zuba zbog prisutnosti fosforne i limunske kiseline.

Kao i kod mnogih aspekata prehrane, umjerenost je ključna. Povremeno konzumiranje dijetalnih gaziranih pića vjerovatno neće štetiti vašem zdravlju, ali česta ili prekomjerna konzumacija može povećati zdravstvene rizike na duže staze. Stoga, obična voda, voda s okusom, mineralna voda, biljni čajevi ili mlijeko ostaju najbolji izbor za hidrataciju, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije