Da li i vi skuhate previše tjestenine? Uz ove savjete pogodit ćete mjeru svaki put

0
Radiosarajevo.ba
Da li i vi skuhate previše tjestenine? Uz ove savjete pogodit ćete mjeru svaki put
Foto: Pexels / Ilustracija

Kontrola porcija veliki je problem sa tjesteninom, ali srećom je jedna stručnjakinja objasnila kako da ne skuhate previše tjestenine.

Zimi nema ničeg ljepšeg od ukusne, sočne tjestenine za večeru ili brzi ručak. Ali često se dogodi da prilikom kuhanja u lonac slučajno ubacite previše tjestenine.

Bilo da pravite karbonaru, bolonjeze ili makarone sa sirom, previše skuhane tjestenine može upropastiti obrok jer više paste traži i više sosa, a može završiti u smeću, što je nedopustivo.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Zato je dobro znati pravu mjeru. Kuharica otkriva još nekoliko caka da kuhate pastu ko Italijani.

Roberta d'Elia, glavna kuharica u "Pasta Evangelists" u Londonu, podjelila je svoje najbolje savjete za kuhanje tjestenine s Mirrorom, uključujući i koliko tačno poslužiti po osobi.

Dakle, ako biste kuhali za dvije osobe, trebalo bi vam 200 grama tjestenine i dvije litre vode. A što se tiče dodavanja soli u lonac, količina koju ćete dodati zavsit će od toga radite li sa svježom ili sušenom tjesteninom, smatra stručnjakinja.

"So u vodi ključna je za postizanje najboljeg ukusa tjestenine. Kad kuhate svježu tjesteninu, tada možete dodati do 10 grama soli na litru vode, ali kada kuhate suhu tjesteninu budite oprezni jer se suha tjestenina duže kuha. Za suhu tjesteninu smanjila bih količinu soli i dodala pet grama na 100 grama tjestenine i litar vode. Kada kuhate svježu tjesteninu, imajte na umu da je samo pitanje minuta pa sve zavisi od toga jeste li svježu tjesteninu ostavili da se malo osuši", objasnila je.

"Ako je malo suha, kuhajte je oko tri minuta, ali ako je tek napravljena i jako je svježa, trebaju joj samo dvije minute. Da biste provjerili je li spremno, moći ćete vidjeti kako svježa tjestenina pluta. Vjerovatno bih pričekala još minutu nakon ovoga i tada je definitivno spremna. Suha tjestenina je laka, iako zavisi od marke koju koristite. Morate provjeriti na ambalaži jer svaka marka ima drugačiji način kuhanja i različita vremena. Ako želite al dente ukus, jednostavno pomjerite dvije minute od vremena kuhanja i kuhaćete ga kao Italijani", zaključila je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije