Mekane kao duša: Recept za najbolje domaće pogačice
Januarska je subota, vani snijeg pada i prava je zimska idila...
Ukusni topli doručak, uz šolju čaja nešto je najbolje što možete uraditi za sebe i porodicu kako biste uživali u vikendu.
Donosimo vam recept za odlične, jednostavne i mekane pogačice koje će ispuniti sva očekivanja.
Najave američkih sankcija Srbiji uznemirile i Plenkovića: Koliko bi one utjecale na tržište u BiH?
Sastojci:
700 g brašna
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
200 ml mlijeka
200 ml jogurta
1 kockica kvasca
1 kesica praška za pecivo
50 g rastopljenog putera (margarina)
Za premazivanje pogačica:
1 žumance
2 kašike mlijeka
Za posipanje pogačica:
miks semenki (susam, sirov suncokret i lan)
Priprema:
U toplom mlijeku, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, rastopljeni (i ohlađeni) puter ili margarin, jogurt, prašak za pecivo i pripremljeni kvasac. Zamijesiti mekano tijesto i ostaviti da udvostruči, svoju, zapreminu.
Kada tijesto nadođe prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podijeliti ga na 16 jufkica. Svaku jufkicu oblikovati u pogačicu. Formirane pogačice redati u pleh, preko pek papira. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da narastu.
Narasle pogačice premazati mješavinom žumanceta i mlijeka, pa ih posuti sa sjemenkama. Još jedanput, preko pogačica, preći četkicom za premazivanje i na taj način se spriječava da sjemenke otpadaju, kada se pogačice ispeku.
Pečene pogačice izvaditi, prekriti krpom da se prohlade i poslužiti.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.