Čuvar zdravlja: Kako znati da vašem tijelu nedostaje vitamina D

0
Radiosarajevo.ba
Čuvar zdravlja: Kako znati da vašem tijelu nedostaje vitamina D
Foto: Pixabay / Ilustracija

Vitamin D (poznat i kao sunčani vitamin) važan je vitamin, topiv u mastima, koji igra mnoge uloge u našem tijelu.

Prema izvješću objavljenom u Journal of Pharmacology&Pharmacotherapeutics, nedovoljan unos vitamina D utječe na oko 50 posto populacije širom svijeta.

Vrlo malo namirnica sadrži vitamin D, i ima ga nešto više u mlijeku i žitaricama, ali glavni izvor vitamina D je sunce.

Izlaganjem direktnoj sunčevoj svjetlosti naše tijelo stvara vitamin D, zbog čega se i zove vitaminom sunca. Nacionalni zdravstveni zavodi objašnjavaju da je teško dobiti dovoljno vitamina D iz UV zraka jer oblačni dani i sjena ograničavaju izlaganje suncu.

Ipak, vitamin D potreban je za podršku našim mišićima, kostima, živcima i imunološkom sistemu, i čak pomaže apsorbirati druge hranjive tvari. Koji znakovi koji upućuju na nedovoljan unos ovog vitamina?

Čest umor tijekom dana

Iako ga mogu uzrokovati razne stvari, možda je za to kriva niska razina vitamina D. Studija objavljena u Sjevernoameričkom časopisu za medicinske znanosti otkrila je da inače zdrave osobe mogu osjećati umor od nedovoljne količine vitamina D zbog utjecaja na smanjeno "funkcioniranje koštanih mišića putem receptora za vitamin D". Studija je pokazala da 77,2 posto pacijenata koji su prijavili umor ima nisku razinu vitamina D. Nakon pet sedmica liječenja vitaminom D, simptomi umora znatno su se poboljšali.

Često ste bolesni

Prema izvješću iz 2011. objavljenom u Journal of Investigative Medicine, vitamin D može kontrolirati razne imunološke reakcije, a nedostatak nas čini osjetljivijima na infekcije. Istraživanja su čak pokazala da nedostatak vitamina D može biti povezan s infekcijom COVID-19. Studija iz 2020. objavljena u JAMA Network Open pratila je gotovo 500 pacijenata kojima je izmjerena razina vitamina D u godini prije testiranja. Rezultati su otkrili da su pacijenti sa statusom manjka vitamina D imali 1,77 puta veći rizik od pozitivnog testiranja na COVID-19.

Bolovi u leđima i kostima

Jedan pogrešan potez i bolovi u leđima mogu vas proganjati sedmicama, a da nisu povezani s ozljedama ili bolestima. Uzrok može biti nedostatak vitamina D koji je važan za apsorpciju kalcija i zdravlje kostiju. Bez njega kosti mogu postati mekane, što dovodi do boli. Stewart B. Leavitt, autor recenzirane studije o bolovima u leđima i vitaminu D, kaže: "Naše istraživanje, koje je obuhvatilo 22 klinička ispitivanja pacijenata s bolovima, pokazalo je da oni s kroničnim bolovima u leđima gotovo uvijek imaju neadekvatnu razinu vitamina D.

Kad im je osigurana dovoljna količina dodataka vitamina D, njihova je bol ili nestala ili im je barem u značajnoj mjeri pomogla." Izvještaj je otkrio da je svih 360 osoba imalo neadekvatnu razinu vitamina D i bolove u leđima. Nakon tromjesečnog liječenja vitaminom D, simptomi su se poboljšali u 95 posto pacijenata. Studija objavljena u BMC-u pokazala je slične rezultate vezane uz mišićno-koštane poremećaje. Sudionici koji su imali nisku razinu vitamina D imali su češće bolove u leđima, jače izražene bolove, ograničenja u svakodnevnim aktivnostima i više prijeloma.

Osjećate 'blues'

Članak objavljen u časopisu Issues in Mental Health Nursing otkrio je da je 121 milion ljudi u svijetu pogođeno depresijom. Liječenje depresije obično uključuje antidepresive i psihoterapiju, koja je obično uspješna u 60 do 80 posto slučajeva. U istom članku ističe se da nedostatak vitamina D može utjecati na razvoj depresije te bi mogao djelovati i u njezinu liječenju, iako treba obaviti i dodatna istraživanja.

Pokazalo se da grupe kojima prijeti nedostatak vitamina D (starije osobe, adolescenti, pretile osobe i osobe s kroničnim bolestima) su iste skupine kojima prijeti depresija. Metaanaliza objavljena u The British Journal of Psychiatry pokušala je riješiti oprečne dokaze o povezanosti vitamina D i depresije. Rezultati su otkrili da su niske koncentracije vitamina D u velikoj mjeri povezane s depresijom, ali treba dovršiti daljnje studije o tome može li dodatak vitamina D pomoći u prevenciji ili liječenju depresije.

Rane sporo zarastaju

Za zacjeljivanje rana potreban nam je niz hranjivih sastojaka, a jedan među njima je i vitamin D, koji je posebno potreban u većim količinama kada se radi o posjekotini, navodi se u izvješću objavljenom u časopisu Advances in Skin & Wound Care. Koži treba više vitamina D jer pomaže u zaštiti od infekcije i započinje postupak popravljanja. Studija objavljena na Evangeličkom univerzitetu u Curitibi nastojala je razumjeti vezu između nedostatka vitamina D i zacjeljivanja rana. Studija je obuhvatila 26 pacijenata s ranama na nogama i isto toliku kontrolnu skupinu bez rana. Testiranje je pokazalo da pojedinci koji su imali rane na nogama imaju nedostatak vitamina D u odnosu na grupu koja nije imala rane.

Pojačan gubitak kose

Nedostatak vitamina D povezan je sa stanjem zvanim alopecija. Studija objavljena u The Israel Medical Association Journal potvrdila je ovu vezu nakon pronalaska skupine pacijenata s alopecijom koji su imali značajno nižu razinu vitamina D. Nivo vitamina D u serumu 30 ng/ml ili niža povezana je s ovim stanjem. Vitamin D stimulira nove i stare folikule dlake, stoga ograničene količine vitamina D mogu spriječiti rast nove kose.

Bolovi u mišićima

Članak objavljen u The Journal of Neuroscience navodi da mišićno-koštana bol pogađa gotovo 50 posto svih odraslih, a većina njih ima nedostatak vitamina D. Vjeruje se da niska razina vitamina D stvara preosjetljivost mišića zbog utjecaja na receptore boli. Serija članaka objavljena u časopisu Permanente Journal pratila je četiri osobe koje su se borile s hroničnom boli, uglavnom u području vrata i leđa, u trajanju od šest mjeseci do jedne godine. Svima je nedostajao vitamin D, nekima više nekima manje, s razinama u rasponu od 15 do 27 ng/ml. Svaka je osoba dobivala 50.000 IU vitamina D jednom sedmično tijekom 12 sedmica. Ishod? Više od 70 posto poboljšanja simptoma, uključujući manje učestale grčeve mišića i ukupnu bol.

Krhke kosti

Vitamin D neophodan je za apsorpciju kalcija. Stoga ne čudi da neadekvatne količine vitamina D dovode do slabih, mekih i lomljivih kostiju. Prema Američkom društvu za ortopediju stopala i gležnjeva, dodavanje vitamina D može smanjiti rizik od prijeloma u mnogim dijelovima tijela, uključujući stopalo, gležanj, kuk i zapešća. Vitamin D ne samo da može spriječiti ove probleme, nego i kada se lomovi dogode može pomoći u procesu zacjeljivanja. Studije su pokazale da vitamin D u kombinaciji s dodatkom kalcija može biti još korisniji za sprječavanje prijeloma, piše Slobodna Dalmacija.

UTJECAJ NA ZDRAVLJE SRCA

Vitamin D povezan je s brojnim kardiovaskularnim čimbenicima rizika, uključujući dijabetes, pretilost i hipertrigliceridemiju (povišeni trigliceridi). Harvard Health objasnio je da iako su niske razine vitamina D u krvi povezane s većim rizikom od srčanih bolesti, postoje nepotvrđena istraživanja o tome može li uzimanje dodataka vitamina D smanjiti taj rizik.

Dr. JoAnn Manson, profesorica na Harvard Medical School i voditeljica preventivne medicine u Brighamu i Ženskoj bolnici u Bostonu, istaknula je u Američkom udruženju za srce: "Postoje neka obećavajuća istraživanja da vitamin D može smanjiti rizik od zatajenja srca. Čini se da umjereni do visoki dodaci vitamina D ne smanjuju rizik od srčanog ili moždanog udara, ali su potrebna i daljnja istraživanja."

Također je važno napomenuti da višak vitamina D također može uzrokovati kardiovaskularne probleme. Manson je primijetila da "vrlo visoke doze suplementa mogu povećati rizik od kalcifikacije krvnih žila i zapravo bi mogle imati štetne učinke" te dodala "dakle, važan je princip da više nije nužno i bolje, a zapravo mega-doziranje vitamina D može imati neke štetne učinke".

POVEĆAN RIZIK OD RAKA

Vitamin D može vas zaštititi od određenih karcinoma. Kada imate manjak, to, nažalost, znači da ste u većem riziku. Prema Nacionalnom institutu za rak, rana istraživanja pokazala su da osobe koje žive u područjima južno od ekvatora, gdje je razina izloženosti sunčevoj svjetlosti bila visoka, imaju nižu incidenciju i stope smrtnosti za određene karcinome.

Daljnja istraživanja pokazala su da vitamin D može usporiti ili spriječiti razvoj raka "promovirajući staničnu diferencijaciju, smanjujući rast stanica karcinoma, stimulirajući staničnu smrt (apoptozu) i smanjujući stvaranje tumorskih krvnih žila (angiogeneza)".

Ovo je, međutim, mač s dvije oštrice. Ne preporučuje se povećati izloženost sunčevoj svjetlosti da biste dobili više vitamina D, jer to također povećava rizik od raka kože. Čak i nanošenje kreme za sunčanje sprječava vaše tijelo da u potpunosti apsorbira ultraljubičaste zrake sunčeve svjetlosti i stoga sprječava stvaranje vitamina D u vašem tijelu. Umjesto toga, povećajte konzumaciju hrane obogaćenu vitaminom D, poput mlijeka, sokova i žitarica za doručak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije