Vitamin D ključ u liječenju metastatskog raka debelog crijeva

Radiosarajevo.ba
Vitamin D ključ u liječenju metastatskog raka debelog crijeva
FOTO: Arhiv / Vitamin D

Novo je istraživanje pokazalo kako visoka doza vitamina D može usporiti rast i razvoj metastatskog raka debelog crijeva u kombinaciji s primanjem hemoterapije.

Liječnica Kimmie Ng smatra da su ovi rezultati veoma obećavajući u budućem liječenju teške bolesti, prenosi RTL.

Naučnici su testirali dvije grupe ljudi - jednu koja je primala visoku dozu vitamina D i onu koja je primala manje količine. Grupa s visokom dozom je primala 8000 UI dnevno 14 dana, dok je grupa s manjom dozom primala 400 IU dnevno. Obje su grupe oboljelih u isto vrijeme krenule i s liječenjem uz pomoć hemoterapije.

Rezultati su pokazali kako je razvitak bolesti kod bolesnika sa većom dozom vitamina D stao u prosjeku 13 mjeseci, dok je kod druge grupe ta brojka iznosila 11 mjeseci.

Također, naučnici su otkrili da su učesnici s visokom dozom vitamina imali manju mogućnost napredovanja bolesti ili čak i smrti tokom 22-mjesečnog perioda praćenja.

"Rezultati našeg ispitivanja sugeriraju poboljšani ishod za pacijente koji su primali vitamin D i veselimo se pokretanju većeg ispitivanja koje će, vjerujemo, potvrditi ove uzbudljive i provokativne nalaze", rekao je ljekar Charles Fucsh, autor studije, piše portal Medical News Today.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije