Čokolade s rižom imaju najmanje riže a čak 50 posto šećera

Radiosarajevo.ba
Čokolade s rižom imaju najmanje riže a čak 50 posto šećera
/ Foto. 24sata.hr
Čak i kada mislite da je slatkiš koji ste odabrali za sebe ili svoju porodicu "bezopasan" to ne mora biti tako.

U susjednoj Hrvatskoj testirali su čokolade s rižom, slatki prozivod za kojeg mnogi zbog rižinih pahuljica smatraju laganom poslasticom.

ZAključak analize koju je nutricionistkinja Leta Pilić uradila za portal 24sata.hr su porazni - mnoge čokolade s rižim sadrže preko 50% šećera i manje od 30% kakaoa.

"Sve analizirane čokolade obiluju šećerom koji je na prvome mjestu na popisu sastojaka. To znači da ga ima najviše od svih sastojaka. Preciznije, šećer čini više od pola čokolade. Jednom čokoladicom unijet ćemo gotovo polovinu dnevne preporučene doze šećera", upozorava nutricionistkinja. 

Takođe, navodi se da je udio riže u ovim čokoladama od 10 do 14%: 

"Riža je žitarica koja je inače bogata vitaminima B skupine te raznim mineralima koji blagotvorno djeluju na zdravlje. Većina tih, za zdravlje dobrih sastojaka, nalazi se u ljusci. Ljuska se prilikom obrade riže uklanja pa je bijela riža ne sadrži. Zbog toga sadrži i male količine vitamina i minerala", upozorava stručnjakinja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije