Cheesecake s jabukama i karamelom donosi slatku svježinu u zimske dane
Ovaj desert poslužen u staklenoj čaši savršen je za zimu te će se, vjerujemo, tražiti porcija više.
Osim namirnica koje u spoju stvaraju pravu rapsodiju okusa, izgleda fantastično. Definitivno vrijedan dodavanja u knjigu recepata.
Sastojci (za 4 čaše)
- 100 g keksa (vrsta po izboru)
- 1 kašika smeđeg šećera
- so
- 2 prstohvata cimeta u prahu
- 70 g otopljenog putera
- 2 jabuke
- 1 kašika putera
- 1 kašika šećera
- 1/4 kašičice cimeta u prahu
- 50 ml soka od jabuke
- 150 g quark sira
- 5 kašika vanilin šećera
- 80 g krem sira
- 1 kašika meda
- 100 g slatkog vrhnja
- 8 kašika kreme od karamele
Priprema
Pažljivo izmrvite keks i stavite ga u zdjelu. Umiješajte šećer, prstohvat soli i cimet, ulijte otopljeni puter i sve dobro promiješajte. 2/3 smjese podijelite u četiri čaše (cca 200 ml svaka) i ohladite.
Pogledajte kako je Sarajevo ukrašeno povodom Dana državnosti BiH
U međuvremenu ogulite jabuke, narežite ih na četvrtine, izvadite im košpice i narežite ih na kockice. Na vrućem puteru u tavi kratko ih propirjajte.
Torta od palačinaka osvojila internet: Pogledajte kako se pravi
Pomiješajte sa šećerom i cimetom, deglazirajte sokom od jabuke i kratko pirjajte dok tekućina uveliko ne ispari i ostavite sa strane da se ohladi.
Pomiješajte quark s 4 kašike vanilin šećera, krem sirom i medom dok sve ne postane glatko i kremasto. Izmiješajte vrhnje s preostalim vanilin šećerom dok ne postane čvrsto i stavite ga u vrećicu sa zvjezdastim nastavkom. U čaše ulijte 2/3 kreme od sira. Po vrhu rasporedite jabuke, pa prekrijte preostalom kremom.
Preostalu smjesu putera i mrvica ulijte u čaše i svaku prelijte s 2 kašike karamel kreme. Na svaku istisnite kremu iz vrećice (pokušajte oblikovati ružu) i pospite preostalim biskvitnim mrvicama, piše Novi list.
To je to! Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.