Četiri zlatna savjeta: Priprema sočne i mekane piletine
Ukusi mogu biti različiti, ali jedno je sigurno – niko ne voli suhu, žilavu i prepečenu piletinu. Ako se i vama često dogodi da meso izgubi sočnost i aromu, možda je vrijeme da usavršite svoje kulinarske vještine.
Uz ova četiri jednostavna savjeta, vaša piletina će imati okus kao da je stigla direktno iz kuhinje vrhunskog chefa.
Dobra marinada čini čuda
Jedan od razloga zbog kojih je piletina tako česta na trpezama širom svijeta jeste njena jednostavna i brza priprema. Međutim, brzina ne mora značiti i kompromis s okusom. Planirajte unaprijed – ostavite piletinu da odstoji u marinadi barem sat vremena, a idealno bi bilo da se marinira preko noći.
Nesreća u Sarajevu: Vozilom udario pješaka dok je prelazio ulicu
Marinadu možete napraviti po vlastitom ukusu, ali ključ je u tome da je dobro utrljate u meso sa svih strana i ostavite da se svi ti bogati okusi upiju što dublje.
Istucite meso za mekšu teksturu
Ako pripremate pileća prsa bez kostiju, lagano ih istucite batom za meso. Time ćete razbiti vlakna, omogućiti ravnomjernije pečenje i dobiti znatno mekše meso. Pazite samo da ne pretjerate – budite nježni i pažljivi.
Ideja za ručak vikendom: Recept za brzu pitu od tri sastojka
Postavite komad piletine između dva sloja plastične folije ili papira za pečenje i batom je ravnomjerno istucite dok ne postignete ujednačenu debljinu. Ako nemate bat, poslužit će i dno teže tave.
Ne režite odmah nakon pečenja
Bez obzira na način pripreme – prženje, pečenje ili roštiljanje – jedno pravilo vrijedi za sve: piletinu nikada ne režite odmah nakon pečenja. Dajte joj nekoliko minuta da "odmori". Na taj način sokovi će ostati u mesu, a ne iscuriti na dasku za rezanje, čime ćete izbjeći da piletina postane suha i tvrda.
Umak kao vaš saveznik
I najboljim kuharima ponekad jelo ne ispadne savršeno. Ako vam se dogodi da je piletina ispala suha ili prepečena, spas može doći u obliku dobrog umaka. Jednostavan preljev od masnoće koja je ostala u tavi, ili lagani umak od jogurta, majoneze i limuna može učiniti čuda.
Također, maslinovo ulje s nasjeckanim svježim začinima može oživjeti jelo, a čak i zdjela domaće juhe u koju ćete kratko umočiti komade mesa može vratiti sočnost i puni okus.
Savršena piletina ne zahtijeva skupe sastojke niti sate provedene u kuhinji – samo malo pažnje, pripreme i nekoliko trikova. Pratite ove savjete i svaki sljedeći obrok postaće pravo kulinarsko zadovoljstvo.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.