Četiri razloga zašto biste češće trebali jesti salatu

Radiosarajevo.ba
Četiri razloga zašto biste češće trebali jesti salatu
Pixabay / Ilustracija
Svakodnevno konzumiranje salate jedna je od najzdravijih i najjednostavnijih prehrambenih navika koju možete usvojiti, napominju stručnjaci.

Jedenjem salate najlakše ćete podmiriti preporučenu dnevnu količinu povrća i voća.

Ako je ne stignete sami pripremati, možete kupiti gotove salate u trgovini. Također, dodatkom voća i najmlađe članove svoje porodice možete naviknuti na ovu zdravu namirnicu.

1. Salata obiluje vlaknima
Hrana bogata vlaknima smanjuje nivo holesterola i sprečava konstipaciju. Osim toga vlakna daju osjećaj sitosti. Dakle, ukoliko salatu uvedete u svakodnevnu prehranu, manje ćete jesti i na kraju skinuti višak kilograma.

2. Salata je puna antioksidansa
Zelena salata sadrži velike količine antioksidansa (vitamin C i E, folna kiselina, likopen te alfa i beta karoten). Upravo ti antioksidansi štite tijelo od utjecaja štetnih radikala.

Ako uz salatu jedete i sirovo povrće, učinak će biti još bolji. Istraživači već godinama napominju da voće i povrće smanjuju rizik od mnogih bolesti, posebno karcinoma.

Ovo se odnosi čak i na osobe koje mnogo piju i puše. Neke od najboljih namirnica koje možete uključiti u svoju svakodnevnu salatu su grah, grašak, paprike, paradajz, mrkva, jabuke, nektarine, breskve, šljive, kruške i jagode.

3. Salatom smanjite unos kalorija
Jedna je studija dokazala da konzumiranje niskokalorične hrane, kao što je zelena salata koja ima i manje od 150 kalorija, pojačava sitost i smanjuje ukupan broj kalorija unesenih tokom obroka. Naravno, pozitivni učinci salata nešto su manji ukoliko im dodajte dresinge i masnije sastojke, pa probajte to imati na umu.

4. Salatom do duboke starosti
Unošenjem dobrih masnoća (maslinovo ulje, orasi i avokado) uz povrće, potaknuti ćete tijelo na upijanje zaštitnih fitohemikalija, kao što su likopen iz paradajza i lutein iz tamnozelenog povrća.

Nedavno istraživanje pokazalo je da tijelo nakon konzumiranja avokada upija osam puta veću količinu alfa karotena i čak trinaest puta veću količinu beta karotena (oboje štite od karcinoma i srčanih bolesti).

Druga je studija potvrdila da maslinovo ulje i sirovo povrće produžuje životni vijek.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije