Povrće i voće koje jedete svakodnevno ima skrivene otrovne dijelove
1. Klice krompira
Krompir potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki dijelovi ove gomoljaste biljke nisu jestivi. Toksična tvar solanin najviše se nalazi u klicama i stabljikama krompira zbog čega bi ove dijelove uvijek trebali odstraniti prije nego što krenete termički obrađivati krumpir. Također, dosta solanina ima u zelenom krompiru, pa izbjegavajte jesti plodove koji ispod kore imaju zelenkastu nijansu.
2. Listovi paradajza
Europljani su strahovali od paradajza stotinama godina, a počeli su jesti ovu namirnicu tek u 18. stoljeću. Jedan od razloga skriva se u lišću paradajza koji sadrži toksične tvari solanin i tomatin, a koji mogu izazvati probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće paradajza može imati fatalne posljedice na pojedinca.
3. Košpe iz jabuke
Košpe iz jabuke sadrže male količine amigdalina, što je tvar koja se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jaka ovojnica jabučnih košpica sprječava da se otrov ispusti u organizam, no zato je iznimno važno ne gristi košpice jabuke prije gutanja. Od košpica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velike količine, no ako ste u dilemu, uvijek je bolje ispljuniti ove dijelove jabuke. Ionako nemaju dobar okus.
4. Lišće i cvijeće patlidžana
Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cvijeće ovog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan, pa treba izbjegavati uživanje u ovim dijelovima patlidžana.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.