Pokušajte ih izbjeći: Nezdrave namirnice koje mogu izazvati rak

Radiosarajevo.ba
Pokušajte ih izbjeći: Nezdrave namirnice koje mogu izazvati rak

Iako se možda želimo zdravo hraniti, naš novčanik često određuje koje ćemo namirnice kupiti. Umjesto skuplje i zdravije hrane, primorani smo se nekad odlučiti za jeftiniju varijantu - umjesto komada mesa, uzeti mesne prerađevine poput pašteta, hrenovki; umjesto domaćeg sira, kupiti nezdrave namaze...

No, zbog načina na koji su prerađeni, često se te namirnice povezuju s razvojem raznih bolesti, pa čak i raka.
Mesne prerađevine

Meso koje se konzervira dimljenjem, stvrdnjavanjem, soljenjem ili sadrži hemijske konzervanse povezuje se s povećanim rizikom od raka debelog crijeva, jer se često proizvodi s kancerogenim sastojkom poznatim kao natrij nitrit, koji se koristi da bi pakirano meso izgledalo svježe. 

Studija koju je 2005. godine proveo Univerzitet na Havajima pokazuje da prerađeno meso povećava rizik od raka pankreasa i do 67 posto.

Hrenovke često sadržavaju dijelove životinjskih organa, nervnog tkiva, komadića kostiju i hrskavice i drugih neukusnih dijelova životinje. 

Nakon detaljnog pregleda više od 7000 kliničkih studija, Svjetski fond za istraživanje raka je objavio da bi potrošači trebali prestati konzumirati mesne prerađevine: kobasice, hrenovke, šunku, parizere, salame...

Gazirana pića

Jedno gazirano piće sadrži oko deset kesica šećera (u jednoj kesici je oko sedam grama šećera). Istraživanje koje je proveo Univerzitet u Minnesoti pokazuje da osobe koje popiju minimalno dva gazirana pića u toku sedmice skoro udvostručuju rizik od dobivanja raka pankreasa.

Gazirana pića tamne boje sadrže hemikaliju 4-metilimidazol (4-MEI), nusprodukt hemijske prerade, koji se koristi kako bi se stvorila umjetna boja. Istraživanja povezuju 4-MEI s rakom. 

Čips

Pun je transmasti (hidrogenizirane biljne masti), ugljenih hidrata, natrija, pojačivača ukusa, boja i konzervansa. Visoka temperatura na kojoj se proizvodi uzrokuje stvaranje kancerogenih supstanci, kao što je akrilamid. 

Kokice za mikrovalnu

Prema istraživanja američkog univerziteta UCLA, hemikalije koje se nalaze u unutrašnjem omotaču vrećice, uključujući perfluorooktansku kiselinu (PFOA), dio su klase jedinjenja koja se mogu povezati s neplodnošću kod ljudi. Tokom istraživanja, ustanovljeno je da hemikalije uzrokuju pojavu raka jetre, testisa i pankreasa. Prilikom spremanja u mikrovalnoj, hemikalije isparavaju i povlače se u unutrašnjost kokica.

Konzervirani paradajz

Unutrašnjost ambalaže većine konzerviranih namirnica sadrži bisfenol-A (BPA), hemikaliju koja se ponaša kao estrogen i koja remeti hormonalnu aktivnost organizma. Istraživanja povezuju BPA sa srčanim oboljenjima, oštećenjima crijeva, neplodnošću i drugim reproduktivnim problemima, piše Natural News.

Nisu sve konzervirane namirnice zabrinjavajuće, ali konzervirani paradajz je posebno opasan, jer se zbog njegove visoke kiselosti BPA zadržava u njemu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije