Budite oprezni: Ova navika povećava rizik od raka mozga

0
Radiosarajevo.ba
Budite oprezni: Ova navika povećava rizik od raka mozga
Foto: Pixabay / Ilustracija/Analiza

Opuštanje ispred televizora i gledanja serija mnogima je ritual nakon stresnog dana. Istraživači su sada upozorili da predugo gledanje televizije može dovesti do rizika od brojnih ozbiljnih stanja, uključujući demenciju, piše The Sun.

Istraživanje, u kojem je sudjelovalo više od 400.000 ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu prosječne dobi od 55,8 godina, pokazalo je da gledanje televizije pet sati dnevno povećava rizik od razvoja demencije, Parkinsonove bolesti i moždanog udara.

Cilj je bio istražiti vezu između rekreacijskog vremena provedenog pred ekranom i zdravlja mozga kod sredovječnih i starijih osoba

Prvo pojavljivanje Liama Paynea: Pogledajte nastup koji je zauvijek promijenio njegov život

Prvo pojavljivanje Liama Paynea: Pogledajte nastup koji je zauvijek promijenio njegov život

Oni koji su televiziju gledali tri do pet sati dnevno imali su 15 posto veći rizik od razvoja demencije u usporedbi s onima koji su gledali TV jedan sat ili manje. Oni koji su provodili više od pet sati dnevno gledajući TV imali su 44 posto veći rizik od razvoja demencije, 12 posto veći rizik od moždanog udara i 28 posto veći rizik od razvoja Parkinsonove bolesti.

Istraživači su također otkrili da je više od pet sati TV-a povezano s manje sive tvari i manjim centrima za pamćenje, a oboje je povezano s bolestima mozga. Nejasno je zašto gledanje televizije ima takve učinke na mozak

Jedna je teorija da sjedilački način života, s nižom razinom mišićne aktivnosti i potrošnje energije, dovodi do hronične upale i smanjenog dotoka krvi u mozak. "Ograničenje dnevnog vremena gledanja televizije na tri sata dnevno pokazalo se najkorisnijim za poremećaje povezane s mozgom", zaključak je istraživača, piše Večernji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije