Brzo i fino: Sultanova slatka sarma - desert koji morate probati ove zime
Slatka sarma (rolnice od čokolade i kokosa punjene šlagom) desert je koji se savršeno uklapa u svaku priliku, što ne znači da ga ne možete pripremiti i u bilo koje drugo doba godine. Ukoliko ste ljubitelj kremastih slastica, ova slatka sarma će vas oduševiti.
Sastojci:
- 1 l mlijeka
- 1 šoljica brasna od kafe malo veća
- 1,5 šoljica gustina
- 2 šoljice šećera
- 2 pune kašike kakao
- 1 vanilin šećer
- 50 g margarina
- 100 g kokosa
Fil:
- 100-150 ml slatke pavlake ili 100 g šlaga
Priprema:
Pomješati gustin, brašno, šećer, kakao, vanilin-šećer i 250 – 300 ml mlijeka. Ostatak staviti da provri. Kad mlijeko provri zakuhati smjesu i mješati. U veliki pleh posuti kokos i rasporediti ravnomjerno svuda, protresite tepsiju.
Preko kokosa istresati skuhani fil. Sipati svuda, po cijeloj tepsiji. Kada razvučete ravnomjerno svuda ostavite da se ohladi, pa stavite 30 minuta u frižideru.
Oglasila se policija o pucnjavi u Velikoj Kladuši: Objavila detalje hapšenja
Pekari u tijesto za krofne uvijek dodaju jedan tajni sastojak: Budu mekane, a ne upiju ni kap ulja
Umutite slatku pavlaku ili šlag pa premažite preko fila. Isjecite na komade pravougaonog oblika, pa svaki komad urolajte.
Svaku sarmu još malo uvaljati u kokos koji je ispod i posuti još kokosom po želji. Čuvati u frižideru do služenja ili odmah služiti, piše Coolinarika.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.