Brz i jeftin porodični ručak - od samo nekoliko sastojaka (koje vjerovatno već imate u kući)
Petak je, kraj je radne sedmice i mnogi će danas odlučiti odmoriti od poslovnih i drugih obaveza.
Imajući u vidu i poskupljenja namirnica, koja, čini se, ne jenjavaju - kako bi uštedili, a i odmorili, danas vam predlažemo brz i jeftin porodični ručak, od samo pet sastojaka - većinu vjerovatno već imate u domu.
Riječ je o tzv. "krompir tortilji".
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
SASTOJCI:
– 4 srednja krompira
– 1 veća glavica luka
– 4 jaja
– ulje
– sol/biber
PRIPREMA:
Krompir ogulite i narežite na tanje kockice/trakice ili ga izrendajte, a luk na tanke trakice.
Miris bosanske tradicije: Jednostavan recept za ukusne klepe
Na tavi ugrijte ulje, da pokrije cijelo dno. Ubacite luk i krompir te sve zajedno dobro prodinstajte da se krompir zapeče, a luk dobije zlatnu boju.
Jaja razbijte u veću posudu i zamutite ih za kajganu, dodajte izdinstani krompir i luk (procijedite višak ulja u šolju) i sve zajedno promiješajte.
Vratite tavu na šporet, vratite ulje od dinstanja krompira te, kada se opet zagrije, ubacite mješavinu krumpira, luka i jaja.
Ostavite u tavi na laganijoj vatri, bez miješanja da se dno zapeče.
Potom, tavu prekrijte tanjurom pa je okrenite da "tortilja" ostane na tanjuru te je opet vratite u tavu (da sklizne s tanjura) kako bi zapekli i drugu stranu. Kada se i druga strana zapeče, ručak je gotov. Ponovo poklopite tavu tanjurom te okrenite da "tortilja" ostane na tanjuru kao torta.
Razrežite je na trokute (kao tortu) ili kocke i poslužite toplu. Po želji služite uz pavlaku ili jogurt.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.