Odlična ideja za nedjeljni doručak: Uljevak od kukuruznog brašna
Uljevak je jednostavno jelo koje će vaše jutro uljepšati neodoljivim mirisom i slasnim okusom kukuruznog brašna i mladog sira.
Uljevak se može pripremiti za pet minuta, a tridesetak minuta nakon što ste ga stavili u zagrijanu pećnicu, uljevak je gotov.
Uljevak je praktičan jer trpi različite varijante koje zavise od namirnica koje trenutno imate pri ruci. Osnovu čine kukuruzno i bijelo brašno, malo masnoće i dodatak – mladi sir, naribana tikva, špinat...
Žestoka kritika iz SDA na račun Trojke zbog Sarajeva: "Ugrozit će život i sigurnost građana"
Jednostavno i jeftino: Iznenadite sebe i ukućane ukusnom paštetom od - luka
Sastojci:
2 šolje kukuruznog brašna
1 šolja bijelog brašna
1-2 jajeta
1 prašak za pecivo
1/4 šolje ulja
Malo obične ili mineralne vode
3-4 pune supene kašike mladog sira
1-2 supene kašike pavlake ili jogurta (nije obavezno)
Masnoća za podmazivanje pleha, najbolje puter
Priprema
Recept koji je uvijek hit: Da li ste čuli za "ludo tijesto" koje može stajati danima?
Najprije sve sastojke, osim sira, umutiti ujednačenu masu, u koju na kraju dodajte sir i kratko promiješajte, pazeći da se grudvice sira ne usitne previše.
Pleh premažite puterom i ulijte tijesto. Tijesto možete uliti i u kalupe, kao što smo to i mi uradili.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 220 stepeni dok ne porumeni.
Gotov uljevak možete premazati mješavinom pavlake, jogurta i bijelog luka (po želji).
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.