Borba protiv suhog ili vlažnog zraka: Pet biljaka koje regulišu vlagu u prostoru

0
Radiosarajevo.ba
Borba protiv suhog ili vlažnog zraka: Pet biljaka koje regulišu vlagu u prostoru
Foto: Unsplash / Biljke/Ilustracija

Suh zrak sa sobom donosi probleme za dišni sistem, a protiv njih se možete boriti na prirodan način pomoću biljaka koje ovlažuju zrak.

S druge strane, ako imate problema s previše vlage u prostoru, također vam može pomoći priroda.

Pet biljaka koje ovlažuju zrak u prostoru:

Pačempres

Pačempres se u Japanu smatra svetim drvetom jer se vjeruje da se u njemu skupljaju duše preminulih. To zimzeleno drvo ovlažuje zrak i upija nečistoće u domu. Neki tvrde da umanjuje simptome migrena i glavobolja. Zauzvrat traži hlad i redovito zalijevanje.

Ova zemlja na Bliskom istoku je odigrala ključnu ulogu u odbrani Izraela od napada Irana

Ova zemlja na Bliskom istoku je odigrala ključnu ulogu u odbrani Izraela od napada Irana

Svekrvin jezik

Ova biljka čini čudesne stvari: osvježava zrak, proizvodi velike količine kisika te neutralizira štetne tvari iz sintetičkih materijala. S obzirom na to da zadržava vlagu u svojim listovima, ne treba je često zalijevati. Povrh svega, ne traži mnogo pažnje, pa je možete smjestiti u bilo koji ugao doma.

Fikus

Fikus je jedna od najpopularnijih kućnih biljka jer vlaži zrak, ispunjava ga kisikom, neutralizira toksine i viruse te upija dosta prašine.

Samo pet grama ove supernamirnice osigurat će bolju probavu te će zaštititi jetru i štitnjaču

Samo pet grama ove supernamirnice osigurat će bolju probavu te će zaštititi jetru i štitnjaču

Najbolje uspijeva u domovima s mnogo prostora, a traži i stalnu hladovinu. Najčešća je vrsta fikus benjamin, koji brzo raste i ne treba ga često zalijevati.

Lozica

Ova se biljka ponaša poput bršljana – svojim lišćem brzo obuhvati prostor oko kojeg raste te se uzdiže prema svjetlosti. Brzo se prilagođava suhom zraku te ga postepeno ovlažuje. S druge strane, treba joj mnogo hlada i često zalijevanje.

Kalanhoa

Ova biljka s Madagaskara stvorena je za stanove sa suhim zrakom. U listovima zadržava vlagu i pomaže regulirati svježinu u svojoj okolini. Ne trebate je često zalijevati, ali je treba pozicionirati na mjesto s kojeg će dobiti dosta sunčeve svjetlosti.

Pet biljaka koje isušuju višak vlage u zraku:

Spatifilum

Vjeruje se da ova biljka donosi ljubav u dom, pa je neki nazivaju ženskom srećom. Ne samo da spatifilum isušuje višak vlage u zraku i regulira klimu u prostoru već i uništava spore plijesni. Najbolji učinak postići ćete ako biljku držite u prostoru na idealnih 18 Celzijevih stupnjeva.

Kavovac

Bobice kavovca pojavljuju se tek nakon pet ili šest godina od trenutka kada je biljka posađena, pa je najbolje kupiti već izraslu biljku. Ona isušuje višak vlage, a zrak ispunjava prekrasnim tropskim mirisom, piše Zadovoljna.

Cvijeće koje se sadi u martu: Za najšareniju baštu na ljeto!

Cvijeće koje se sadi u martu: Za najšareniju baštu na ljeto!

Mirta

Mirta je simbol mira i užitka. U prošlosti su ljudi vjerovali da je ova biljka sveta, da ljudima može povratiti mladost, a putnike ispuniti dodatnom energijom. Mirta uklanja višak vlage iz okoline te ubija mikrobe iz zraka.

Lovor

Lovor je simbol pobjede, slave i veličanstva. Potječe iz suptropskog područja, zbog čega voli hlad, vlažan zrak i darežljive količine tople vode. Uklanja višak vlage iz zraka, a njegovi osušeni listovi oplemenit će okus brojnih jela u kuhinji.

Limunovo stablo

Limunovo stablo ispunjava zrak fantastičnim citrusnim mirisom, a istovremeno uklanja višak vlage iz svoje okoline. Sadrži velik broj ljekovitih tvari te sterilizira prostor oko sebe. Limunovo stablo voli sunčevu svjetlost i redovito zalijevanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije