Cvijeće koje se sadi u martu: Za najšareniju baštu na ljeto!

0
Radiosarajevo.ba
Cvijeće koje se sadi u martu: Za najšareniju baštu na ljeto!
Foto: Pixabay / Ilustracija

Mnoge biljke mogu da se sade u martu, to su uglavnom cvjetnice koje će procvjetati u junu.

Za razliku od biljaka koja se sade na jesen, da bi sada procvjetale početak proljeća je vrijeme za sađenje cvijeća koje će nam krasiti baštu na ljeto.

Početkom marta treba saditi lukovice gladiole, ljiljane, kale, begonije, amarilis, kane, dalije i druge. Ukoliko želite da vam se ovo cvijeće primi, neophodno je da ga zasadite najkasnije do maja.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Pravo vrijeme za sađenje cvijeća je kada prođe opasnost od mrazeva, a lukovice treba da postavimo na mjesto sa puno sunca.

Dubina sadnje zavisi od vrste cvijeta pa se prije nego započnete raspitajte o uslovima koji su potrebni za biljku koju ste odabrali.

Također, bitno je da napravite dovoljan razmak između sadnica kako bi se svaka biljka razvijala u najboljim uslovima. Tako gladiole treba da imaju razmak od 12 do 15 cm. Begonije od najmanje 25 cm, a ljiljani od 30 cm dužine. Najzahtevnije su dalije koje treba da sadite u razmaku od najmanje 40 cm, prenosi RTVBudva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije