Bizarnom dijetom, trenerica za zdravlje smršala 12 kilograma: 'Odlučila sam jesti samo ovu hranu.'

0
Radiosarajevo.ba
Bizarnom dijetom, trenerica za zdravlje smršala 12 kilograma: 'Odlučila sam jesti samo ovu hranu.'
Pixabay / Ilustracija

Žena od 62 godine, trenerica za zdravlje, tvrdi da joj je bizarna dijeta koja se sastoji od sardina i biljnog ulja pomogla da izgubi 12 kilograma i olakša simptome bolnog stanja.

Sa visinom od 170 cm, ova paramedicinka je u maju ove godine težila 82,5 kilograma, što znači da je njen indeks tjelesne mase (BMI) bio u kategoriji prekomjerne težine.

Međutim, nakon samo 10 dana na planu ishrane sa konzerviranim ribama, izgubila je skoro šest kilograma, što je bilo "sve tečnost". Do 70. dana, njena težina pala je na 74 kg.

Elmedin Konaković se obratio u Brčkom: 'Svaku laž razbijati činjenicama i dokazima'

Elmedin Konaković se obratio u Brčkom: 'Svaku laž razbijati činjenicama i dokazima'

Štaviše, tvrdi da joj je dijeta bogata proteinima pomogla da riješi bol uzrokovan uobičajenim problemom s nogama poznatim kao plantarni fasciitis. Ovo stanje uzrokuje bol na dnu stopala, oko pete i luka, posebno pri hodanju.

Jane je objasnila da je odlučila krenuti na ovu dijetu kada joj prethodni način ishrane, koji se oslanjao na meso, nije više pomogao da izgubi težinu. Bivša vojna radnica je dobila oko 15 kg u roku od godine dana zbog viška kalorija koje je unosila na dijeti sa malo ugljikohidrata i puno mesa.

Kada je prvi put razgovarala o ideji dijete samo sa sardinama s prijateljima i porodicom, mislili su da je "luda" i da se "odriče" hranljivih tvari.

"Moja sestra je medicinska sestra, pa smo prvo utvrdile da ću dobiti dovoljno hranljivih tvari," rekla je, dodajući da uzima dnevne multivitamine. NHS preporučuje da žene jedu oko 2000 kalorija, a muškarci 2500 kako bi održali svoju težinu.

Detaljno je opisala svoju dnevnu ishranu, rekavši da započinje dan s prvim konzervama sardina u 8 sati ujutro. Na ručku, oko 12 sati, "udvostručuje" unos, birajući dvije konzerve zajedno sa četiri kašike MCT ulja.

Neobično, osigurava da je njen posljednji obrok dana prije 15 sati, kada jede svoju finalnu limenku.

"Shvatila sam to 30. dana," rekla je. "Sardine su zadovoljile moju glad. Nisam imala potrebu da se pitam gdje će mi biti sljedeći obrok ili odakle će doći. Nisam se osjećala gladno i nisam išla do ormarića... bilo je to kao lampica koja se upalila. Nije mi potrebno jesti — nisam gladna."

Jane je mjerila svoj dnevni nivo šećera u krvi tokom eksperimenta i tvrdila da su joj, nakon samo pet dana, nivoi "pali" u zdraviju kategoriju.

Šećer u krvi koji dosljedno iznosi više od 7mmol/l prije jela povezan je s većim rizikom od tipa 2 dijabetesa.

Jane kaže da joj je dnevni nivo šećera u krvi na postu pao sa 9mmol/l prije eksperimenta na između 6 i 7.

Što se tiče toga da li se već umorila od svakodnevnog jedenja sardina, Jane je rekla da je "veoma sretna" što često jede ovu konzerviranu ribu.

"Još nisam gotova — nastavit ću dalje," rekla je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije