Bacate je u smeće, a niste svjesni koliko je zdrava: Evo kako možete iskoristiti koru od banane

0
Radiosarajevo.ba
Bacate je u smeće, a niste svjesni koliko je zdrava: Evo kako možete iskoristiti koru od banane
Foto: Pixabay / Banane

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da se kore banane, nakon blanširanja, sušenja i pretvaranja u brašno, mogu koristiti za pečenje proizvoda koji okusom nadmašuju one napravljene isključivo od pšeničnog brašna.

Ako niste vegan ili redovno pratite savjete Nigelle Lawson, vjerovatno nikada niste razmišljali o korištenju kore banane u kuhanju. Ipak, ne samo da je potpuno sigurna za konzumaciju, već je i izuzetno korisna za vaše zdravlje. Naučnici su otkrili da kolačići obogaćeni brašnom od kore banane sadrže daleko više vlakana, magnezija, kalija i antioksidanata u usporedbi s običnim šećernim kolačićima.

Iako bi previše brašna od banane moglo rezultirati tvrđom i tamnijom teksturom pečenih proizvoda, testovi su pokazali da optimalni omjer od 7,5 posto daje kolačićima ugodnu teksturu i okus. Osim toga, takvi proizvodi mogu zadržati svoju svježinu i do tri mjeseca na sobnoj temperaturi, što je dodatna prednost, piše Science Alert.

Elmedin Konaković se obratio u Brčkom: 'Svaku laž razbijati činjenicama i dokazima'

Elmedin Konaković se obratio u Brčkom: 'Svaku laž razbijati činjenicama i dokazima'

Da se dobro iskoristit

Iako je istraživanje bilo usmjereno na pečene kolačiće, rezultati upućuju na to da bi brašno od kore banane moglo poboljšati hljeb, kolače i tjesteninu. Na primjer, ranija istraživanja su pokazala da kora banane može poslužiti kao prirodna prehrambena boja u pecivima, uz istovremeno povećanje nutritivne vrijednosti.

Ako niste ljubitelj pečenja, kora banane može se koristiti i na druge načine. Nigella Lawson priprema curry s korom banane, dok su veganski blogeri popularizirali recepte poput "suhog mesa" od kore ovog voća. Konzumacija kore ne samo da doprinosi vašem zdravlju, već i smanjuje bacanje hrane, budući da oko 40% težine banane čini upravo kora, koja obično završi u smeću.

Iako sirova kora banane nije baš primamljiva, pravilno pripremljena postaje ukusna i nutritivno bogata. Osim toga, kora banane može produžiti rok trajanja proizvoda zbog svojih antioksidativnih i antimikrobnih svojstava. Slično vrijedi i za kore drugih voćki, poput manga, koje također mogu poboljšati okus i nutritivnu vrijednost kolača.

Dakle, sljedeći put kad odlučite uživati u banani, razmislite o tome da iskoristite i njezinu koru – vaš želudac bi vam mogao biti zahvalan. Ovo istraživanje objavljeno je u magazinu ACS Food Science & Technology.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije