Aronija nije popularna bez razloga: Prednosti najzdravijeg supervoća

Radiosarajevo.ba
Aronija nije popularna bez razloga: Prednosti najzdravijeg supervoća

Sve češće se spominje aronija, neobično voće za koje su neki čuli tek nedavno. Svjedoci smo i da se sve češće reklamira sok ili čaj od aronije, supervoća za koje kažu kako je najbolje na svijetu. Čini se da ovom bobičastom voću popularnost ne raste bez razloga. Dnevni magazin je nabrojao deset prednosti koje donosi konzumacija aronije.

1. Najveći je izvor antioksidansa

Aronija ima veću koncentraciju antioksidansa od bilo kojeg drugog voća. Zašto je to toliko važno? Antioksidansi štite stanice u tijelu od oksidacijskog oštećenja. Također, zato što je aronija bogata antioksidansima, ona ima izrazitu sposobnost neutraliziranja slobodnih radikala. Aronija je na testiranjima u usporedbi s 276 jestivih prehrambenih namirnica - broj 1 antioksidant.

2. Čuva zdravlje urinarnog trakta

Druga najveća korist koju donosi konzumacija aronije je održavanje zdravlja urinarnog trakta. Urinarne infekcije su česta pojava, posebice Escherichia coli. Simptomi urinarne infekcije uključuju česti osjećaj punog mjehura, često i/ili bolno mokrenje te zamućen urin. Poznato je kako su brusnice vrlo dobre u prevenciji i liječenju urinarnih infekcija, no studije pokazuju kako je aronija od 5 do 10 puta učinkovitija zbog veće doze kinične kiseline za koju je dokazano za sprječava urinarne infekcije. Dodatne su studije pokazale kako je aronija učinkovita u smanjenju rasta mikroorganizama nekoliko bakterija uključujući i Escherichiu coli.

3. Poboljšava cirkulaciju i jača krve žile

Za aroniju je poznato kako poboljšava cirkulaciju, jača krvne žile te smanjuje rizik od srčanih bolesti. Slobodni radikali su čest razlog raznih bolesti, a aronija sprječava nastanak slobodnih radikala te na taj način pomaže u prevenciji bolesti kao što su dijabetes i druge kardiovaskularne bolesti. Zrela aronija sadrži velike količine fenola kojima dezinficira krv, potiče zarastanje rana, uklanja toksične supstance iz tijela, smanjuje upale, poboljšava elastičnost krvnih žila te njihovo začepljenje.

4. Normalizira krvni pritisak

Među ostalim, izrazito korisnim zdravstvenim učincima aronije, ona također vrlo dobro pomaže održati krvni pritisak u normalnim granicama. Tamno pigmentirane bobice sprječavaju grčeve krvnih žila i na taj način drže pritisak daleko od opasnih granica. Sok ili čaj od aronije se preporučuje onima s problemima cirkulatornog sistema.

5. Sprečava i pomaže u liječenju dijabetesa

Proveden je velik broj studija koje su analizirale učinak aronije na oboljele od dijabetesa. Rezultati jedne od studija zaključuju kako konzumiranje "super bobica" ne povećavaju razinu šećera u krvi, nego je čak mogu smanjiti. Aronija može biti vrlo korisna za one koji žele spriječiti nastanak dijabetesa te pomoći oboljelima u liječenju.

6. Čuvar želuca i crijeva

Aronija dokazano pomaže u liječenju želučanih problema kao što su želučani čirevi te proljev. Ovu su teoriju analizirali u studiji provedenoj na životinjama 2004. godine koja je pokazala kako jaka antioksidativna svojstva aronije imaju zaštitna djelovanja pri tretiranju akutne želučane hemoragijske lezije kod miševa. Ova studija sugerira kako bi aronija mogla biti prirodni i učinkoviti lijek za želučane probleme kod ljudi. Sušena aronija, još se jednom pokazala kao izrazito vrijedno voće koje pomaže kod problema vezanih uz bubrege i želudac.

7. Antikancerogeno dijelovanje

Učinak aronije na rak se pokazao djelotvoran posebno na oboljele od raka crijeva. Studija provedena 2003. godine je pokazala kako bobice aronije pružaju prirodnu zaštitu od raka debelog crijeva.

8. Antiupalna svojstva, suzbijanje virusa

Ukoliko redovito konzumirate aroniju, možete lako izbjeći prehlade i gripu. Svojstva ovih fantastičnih bobica se bore protiv bakterija, virusa, te jačaju imunitet.

9. Zaštita očiju

Među ostalim, izrazito povoljnim zdravstvenim učincima, aronija također pruža i zaštitu očiju. Velika količina karotena štiti od nastanka očne mrene. Bogata je flavonoidnim antioksidansima kao što su lutein i zeaksantin koji ima efekt filtriranja UV zraka te na taj način štiti od nastanka makularnih bolesti kod starijih osoba te očnih upala (uveitis).

10. Pomaže u regulaciji tjelesne težine

Bobice aronije pomažu čak i regulirati tjelesnu težinu. Dodajmo tomu kako ove čudesne bobice pomažu tijelu sprječiti nakupljanje masnoća oko abdomena, što je čest problem s kojim su mnogi suočeni. Dodatni razlog za konzumaciju aronije je i to što će aronija popraviti razine lošeg holesterola na način da pomaže tijelu proizvesti dobar holesterol.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije