Ako dodate ovu namirnicu vaša kafa će biti ukusnija: Nećete morati stavljati šećer i mlijeko
Mnogi jutra ne mogu zamisliti bez šoljice kafe. Budući da je kafa prirodno gorkog okusa, u želji da bude ukusnija i prije svega slađa, često dodajemo malo šećera i/ili mlijeka.
U slučaju da ste na dijeti ili ste odlučili smanjiti količinu šećera koju dnevno unosite, vjerovatno pomisao na gorku kafu nije previše privlačna.
Ali i za takve situacije postoji rješenje! Umjesto šećera i mlijeka, kafi jednostavno dodajte cimet.
Odlučujući meč za Eurobasket 2025: Danas igraju košarkaške reprezentacije BiH i Hrvatske
Cimet kafi pruža zanimljiv okus, ali to nije jedini razlog zašto je dobro dodati ovaj začin svom omiljenom toplom napitku.
Dodavanjem prstohvata cimeta tvoja kafa neće biti samo ukusnija, već će biti i zdravija, budući da redovno konzumiranje cimeta donosi brojne zdravstvene koristi. Cimet je, naime, pun antioksidanata. Istraživanja su pokazala da također ima protuupalna svojstva, javlja Zena.hr.
Svi griješimo kad pravimo tursku kafu i kvarimo joj okus: Evo kako je pravilno pripremiti
Koristi konzumacije kafe sa cimetom:
- Pomaže u regulaciji šećera u krvi.
- Smanjuje želju za slatkim i ublažava apetit, zbog toga je odličan izbor za mršavljenje.
- Poboljšava kognitivne sposobnosti, jača pamćenje i poboljšava koncentraciju.
- Istraživanja pokazuju da čak i samo miris cimeta može pozitivno utjecati na rad mozga.
- Ublažava simptome i pomaže u oporavku od prehlade ili gripe.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.