Upoznajte najstariji živi bračni par - otkrili su i tajnu svoje duge ljubavi

Radiosarajevo.ba
Upoznajte najstariji živi bračni par - otkrili su i tajnu svoje duge ljubavi
Foto: Longhorn village / John i Charlotte

John i Charlotte Henderson, supružnici iz Teksasa koji su se vjenčali 1939. godine, jučer su dobili veliko priznanje - ušli su u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstariji živi bračni par na svijetu.  

Suprug i supruga Henderson u decembru će proslaviti 80. godišnjicu braka - vjenčali su se 15. decembra 1939. godine, za vrijeme Velike depresije, i to pet godina nakon što su se prvi put sreli. 

Predivni par se upoznao dok su bili studenti Univerziteta u Teksasu. John je bio zvijezda američkog ragbija, a Charlotte je studirala da postane učiteljica.

John i Charlotte - undefined

Foto: Longhorn village: John i Charlotte

Nakon vjenčanja, otišli su na medeni mjesec, a ostanak u hotelu platili su tek sedam dolara (12.4 KM). 

John danas, inače, ima 106 godina, a njegova Charlotte 105. godina. 

U razgovoru s novinarima otkrili su i tajnu dvoje dugovječne ljubavi - žive skromno i uvijek su izrazito "srdačni jedno prema drugom".

Oboje kažu da su još uvijek prilično zdravi. Prije deset godina doselili su se u Longhorn Village, naselje za ljude starije životne dobi koje je povezano sa alumni grupom Univerziteta u Teksasu. 

John drži i rekord najstarijeg živog, bivšeg igrača američkog fudbala Univerziteta u Teksasu. Dodaje kako posljednje 84 godine svake godine dođe i odgleda najmanje jednu utakmicu u sezoni. 

Oboje su poručili da je ta umjerenost ključ i njihove dugovječnosti. Također, John i dalje šeta skoro pet kilometara dnevno te diže tegove u fitness centru. 

"Nikad nemojte pretjerivati. Jedite dobro. Spavajte dobro. Nemojte previše piti. Nemojte se prejedati. I vježbate redovno", poručuje John.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije