Tri ozbiljne bolesti na koje mogu da vas upozore vaša stopala

Radiosarajevo.ba
Tri ozbiljne bolesti na koje mogu da vas upozore vaša stopala
Pixabay / Ilustracija
Ukoliko odvojite malo vremena i ozbiljno pogledate vaša stopala, možda ćete videti koju poruku u vezi vašeg zdravlja vam ona šalju i da li vas upozoravaju na nešto.

"Ukoliko primijetite neku promenu na vašim stopalima, možda je vrijeme da se javite ljekaru", upozorava doktorka Melissa Lockwood.

Sljedeći put kada budete skidali čarape pre nego legnete da spavate ili idete na kupanje pogledajte šta vam se dešava sa donjim ekstremitetima. Ovo su tri simptoma koja možda otkrijete ako ih malo bolje pogledate.

Utrnuli prsti

Da li ponekad izgubite osećaj u prstima ili vam se dešavalo da vam prsti potpuno pobele tokom zime od hladnoće? To može da bude znak da imate problem sa cirkulacijom ili neki vaskularni problem. Ukoliko je to problem, onda nemate nekih pretjeranih razloga za brigu, ali nije na odmet da provjerite sa vašim ljekarom. Prevencije radi nosite rukavice i toplije čarape kada znate da ćete biti neko vrijeme na hladnoći.

Peckanje u prstima

Ovo je već ozbiljniji simptom i može da ukazuje na dijabetes. Pacijenti koji se jave sa osećajem utrnulosti, peckanja ili žarenja u prstima često dobiju dijagnozu dijabetesa, piše Womenshealthmag. To može da bude i oštećenje nerava u vašim ekstremitetima (periferna neuropatija) koje izaziva dijabetes.

Lomljivi i krti nokti

Nokti na nogama takođe mogu da vam ispričaju svoje viđenje vašeg zdravlja. Ljekari često mogu da primijete posmatrajući nokte pacijenata da li su oni nekada u prošlosti imali trovanje olovom ili neki nedostatak vitamina. Pojavljuju se drugačije linije na noktima u zavisnosti od nedostatka o kome je riječ. Ako je pacijent anemičan imaće lomljive i krte nokte.

Primijetite li neku čudnu promjenu na vašim stopalima, to je onda dobar znak da posjetite ljekara. Tako ćete dobiti dijagnozu i ljekar će vas uputiti kod specijaliste ako je to neophodno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije