Tajna stara više od hiljadu godina: Znate li kako je nastala legenda o čudovištu iz Loch Nessa?

0
AA
Tajna stara više od hiljadu godina: Znate li kako je nastala legenda o čudovištu iz Loch Nessa?
Foto: Kolaž / Čudovište iz Loch Nessa

Misterija o čudovištu iz škotskog jezera Loch Ness već godinama zaokuplja pažnju naučnika širom svijeta.

Više od hiljadu godina, legenda o Nessie, stvorenju za koje se priča da živi u čuvenom škotskom Loch Nessu, i dalje ostaje misterija koju naučnici pokušavaju da razotkriju, uprkos nedostatku konkretnih dokaza o njegovom postojanju.

Priča o Nessie koja se smatra mitskim vodenim stvorenjem, zasnovana je na misterioznom susretu za koji se tvrdi da se dogodio između irskog katoličkog misionara Saint Columba i lokalnog plivača u šestom vijeku. Prema legendi, 565. godine naše ere, stvorenje je ugrizlo plivača i spremalo se da napadne drugog kada je Columba intervenisao, naredivši stvorenju da se "vrati", čemu je ono postupilo.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Globalno priznanje legende o čudovištu iz Loch Nessa počelo je 1933. godine kada je dovršen put uz jezero, pružajući nesmetan pogled. U decembru 1933., britanske novine Daily Mail imenovale su Marmaduke Wetherell, lovca amatera, da pronađe Nessie.

Wetherell je tvrdio da je vidio velike otiske stopala za koje je vjerovao da pripadaju stvorenju "veoma moćnog, mekog stopala i dugog oko 20 stopa" nakon što je sproveo svoje istraživanje. Međutim, zoolozi koji su pregledali otiske na licu mjesta utvrdili su da su nastali uz pomoć stalka za kišobran ili pepeljare i da su u podnožju imali nogu nilskog konja.

Napori da se dokaže postojanje čudovišta iz Loch Nessa dobili su zamah sredinom 1930-ih sa širenjem senzacionalnih novinskih izvještaja. Godine 1934., britanski ljekar Robert Kenneth Wilson snimio je ono što je postalo poznato kao "fotografija hirurga", čuvenu sliku koja navodno prikazuje stvorenje, a koja je objavljena u Daily Mailu, izazvavši globalnu senzaciju.

Objavljene nove fotografije: Žena tvrdi da je snimila čudovište iz Loch Nessa?

Objavljene nove fotografije: Žena tvrdi da je snimila čudovište iz Loch Nessa?

Tokom godina, područje Loch Nessa privlačilo je brojne lovce na čudovišta, a napravljeno je i nekoliko pokušaja tehnoloških istraživanja, ali većina je bila neuspješna. Kasnije se pokazalo da su fotografije napravljene u prilog toj tvrdnji lažne.

Napori da se stvorenje locira pomoću sonarne tehnologije učinjeni su u više navrata, uključujući 1987. i 2003., ali nijedan nije dao rezultate. Čak je i 2018. godine grupa istraživača sprovela opsežno DNK istraživanje u vodama Loch Nessa kako bi identificirala vodeni svijet, ali neočekivano nije pronašla dokaze o stvorenju poput morskog gmizavaca. Međutim, istraživanje je sugeriralo postojanje izuzetno velike jegulje.

Prošlog augusta, 90 godina nakon njegovog prvog modernog navodnog viđenja, entuzijasti iz cijelog svijeta spustili su se u Lock Ness u nadi da će pronaći veliko stvorenje. Organizatori su događaje za vikend proglasili najvećim organizovanim lovom na "Nessie" u posljednjih 50 godina.

Društvo Loch Ness izvijestilo je da su u najnovijim istraživanjima korišteni termovizijski i najsavremeniji dronovi.

Emilie Lumineau, zaposlenica društva Loch Ness, podijelila je informacije o najnovijoj studiji.

Naglasila je da do sada nijedan uvjerljiv dokaz nije demantovao postojanje čudovišta iz Loch Nessa.

"Zato ljudi vole misteriju i maštu i možda su vjerovali u Nessie kada su bili kao mala djeca", navela je Lumineau.

Kacey, stanovnica oblasti Loch Nessa, mišljenja je da postoji mnogo škotskih legendi koje sadrže istinu.

Drugi stanovnik, Martin, spomenuo je da su tvrdnje o postojanju stvorenja kružile čak i kada je bio dijete.

"Volio bih vjerovati da postoji, ali nisam siguran. Zaista nisam. Ali da, ako dođete u Škotsku, morate pogledati Loch Ness", rekao je Martin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije