Ogromno stvorenje: Naučnici DNA analizom otkrili šta je čudovište iz Loch Nessa

Radiosarajevo.ba
Ogromno stvorenje: Naučnici DNA analizom otkrili šta je čudovište iz Loch Nessa
Foto: Twitter / Loch Ness

Čudovište iz Loch Nessa je - tek ogromna jegulja?

Pa, upravo to vjeruje grupa stručnjaka sa Univerziteta Otago na Novom Zelandu, čije navode javlja britanski list The Times.

Naime, naučnici su analizirali DNA koji su prikupili u uzorcima vode uzete s različitih lokacija na svjetski poznatom jezeru kako bi kategorizirali sav tamošnji postojeći život.

"Žao nam je, na temelju podataka koje smo prikupili, čini se da ideja o plesiosauru ne stoji. Na temelju naših uzoraka, nema ni DNA morskog psa. Nema ni DNA soma. Ne možemo naći nikakav dokaz o jesetri. No, u Loch Nessu su jegulje brojne, i DNA jegulje smo pronašli na gotovo svakoj lokaciji na kojoj smo uzimali uzorke - ima ih mnogo. Ne možemo odbaciti mogućnost da u Loch Nessu ima gigantskih jegulja", rekao je Neil Gemmell, voditelj istraživačkog projekta.

On smatra da njegovu teoriju podupire i videosnimak iz 2007. godine, koji prikazuje kako "nešto" dugačko četiri metra i oblika torpeda pliva po površini jezera.

Da su vidjeli velike jegulje - ponekad debele poput ljudske noge - navodno tvrde i ronioci.

Gigantska jegulja bi bilo nešto što je, tvrdi on, van normalne, ali nije nemoguće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije