Legende / Naučnici imaju plan: Počinje lov na čudovište iz Loch Nessa

23. 05. 2018. u 14:19:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 14

Naučnici će DNK analizom uzoraka vode iz škotskog Loch Nessa pokušati da razjasne dugogodišnju legendu o postojanju čudovišta “Nesi” u tom jezeru. 

Naučnik sa Novog Zelanda Neil Gemmell vodi idućeg mjeseca tim međunarodnih istražitelja da sprovedu te analize, piše Independent.

Stotinama godina neki posjetioci Loch Nessa u Škotskoj su tvrdili da su vidjeli čudovište koje vjeruju živi u dubinama tog mračnog jezera.

Jedna od teorija je da je Nessi vodeni, “dugovrati plesiosaurus” koji je nekako preživio period kada su dinosaurusi izumrli, mada je jezero Loch Ness nastalo mnogo kasnije.

Druga teorija je da je “čudovište” zapravo krupna jesetra ili som. A mnogi pak smatraju da se “viđenja čudovišta” mogu objasniti plutajućim deblima ili jakim vjetrom.

Gemmell kaže da on ne vjeruje u čudovište “Nessi”, ali da želi da povede ljude u avanturu i usput im prenese naučne podatke. On je dodao da njegova djeca misle da je ovo njegov najzanimljiviji poduhvat.
 
Novozelandski naučnik je rekao da i vodena stvorenja, kao i sva duga, ostavljaju trag gdje žive – djeliće DNK od kože, perja, krljušti i urina.
 
Rekao je da će njegov tim uzeti 300 uzoraka vode s raznih tačaka oko jezera i na raznim dubinama. Profiltrirat će organsku materiju i izvući DNK, i primijenit će tehnologiju koja je prvobitno smišljena za ljudski projekat genoma.
 
Po njegovim riječima, rezultati analize DNK će biti upoređeni s bazom podataka poznatih vrsta. Očekuje da će imati odgovore do kraja godine.
 
“Ulazim u ovo vjerujući da je malo vjerovatno da postoji čudovište, ali hoću da testiram hipoteze. Dobićemo vrlo dobru studiju biodiverziteta Loch Nessa”, rekao je on.

NEMA KOMENTARA