Stručnjaci objasnili zašto nikad ne bismo trebali spavati 'na stomaku'

1
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci objasnili zašto nikad ne bismo trebali spavati 'na stomaku'
Foto: Pexels / Ilustracija

Jeste li ljubitelj spavanja na trbuhu? Možda je vrijeme za promjenu, jer je stručnjak otkrio zašto bismo se trebali odreći te navike.

Vaša noćna rutina bitan je (i često zanemaren) dio održavanja zdravog duha i tijela, a to uključuje i položaj u kojem spavate.

Ekspert kompanije, liji se proizvodi fokusiraju na zdravlje kičme, otkrio je da ležanje na prednjem dijelu tijela, duže vremena, može biti prava noćna mora za vaša leđa.

Ramo Isak o napadu u Vozućoj: Ovo je klasični slučaj razbojništva u pokušaju

Ramo Isak o napadu u Vozućoj: Ovo je klasični slučaj razbojništva u pokušaju

Demonstrirajući na modelu koji nosi mišićno odijelo, objašnjava da se mišići na stražnjoj strani vaših natkoljenica moraju rastegnuti kako bi zadržali položaj.

Video možete pogledati ovdje:

@levitex

Is this your favourite sleeping position? 🤔

♬ original sound - Levitex

"Niko od vas nikada nije ovako gledao TV, pa zašto biste provodili sate i sate vrteći vratom?" nastavlja on - naime, nemoguće je pravilno disati dok spavate na stomaku ako vrat ne okrenete u stranu... 

Tu je i vaša kičma o kojoj treba razmišljati, koja je pod opterećenjem kada ležite na trbuhu i uzrokovat će probleme s leđima 'vrlo, vrlo brzo' ako nastavite tako spavati.

Dakle, ako možete prestati spavati na trbuhu, učinite to – ali ako se baš ne možete suzdržati, onda barem nemojte koristiti jastuk jer ćete tako malo ublažiti pritisak na vrat.

Probudili ste se umorni? Ovo su mogući razlozi, ali i rješenja

Probudili ste se umorni? Ovo su mogući razlozi, ali i rješenja

Zašto je ovo najgori položaj?

Prema psihijatrici dr Niši Bopal, koja je specijalizovana za spavanje, ležanje na stomaku smatra se najgorim položajem za spavanje.

"To opterećuje leđa i vrat i može da prouzrokuje bolove u donjem dijelu leđa", napominje ona.

"Spavanje na stomaku takođe otežava disanje. A ako ste ikad, na primer, otišli u krevet sa začepljenim nosom, vjerovatno znate da se nećete kvalitetno odmoriti ako ćete celu noć disati na usta", dodaje i dr Ketrin Darli.

"Ironično, razlog zašto je ovo najgori položaj je taj što vaše lice zapravo ne može da bude u ravnom položaju. Glava savijena u jednu stranu predstavlja veliko naprezanje ligamenata vratnog dijela kičme, a takođe može da staviti određene vratne pršljenove u kompromitujući položaj tokom cijele noći. Rijetko sam video dobar položaj vrata kod ljudi koji spavaju na stomaku", rekao je kiropraktičar B.J. Hardik za Mind Body Green.

Ako volite odspavati tokom dana - evo zašto ne biste trebali

Ako volite odspavati tokom dana - evo zašto ne biste trebali

Šta može da pomogne?

Ako stvarno volite da spavate na stomaku, i dr Bopal predlaže da koristite što tanji jastuk ili da spavate bez njega da biste smanjili pritisak na leđa.

Ipak, u idealnom slučaju, možda biste trebali da isprobati spavanje na boku ili leđima.

Spavanje na leđima smatra se najboljim položajem u kojem su leđa ravna, iako može prouzrokovati probleme osobama koje hrču, imaju apneju u snu ili čak refluks kiseline. Ako vas ne muče takvi problemi, za spavanje na leđima dovoljno je da imate jastuk koji podupire glavu i vrat.

Snovi i noćne more mogu imati iste uzroke: Zašto se javljaju, kako spriječiti njihovo ponavljanje?

Snovi i noćne more mogu imati iste uzroke: Zašto se javljaju, kako spriječiti njihovo ponavljanje?

Za spavanje na boku, dr Bopal i Darli predlažu strateško postavljanje jastuka.

Možete staviti jedan jastuk iza sebe, a drugi između koljena kako biste podupirali bokove, kaže dr Bopal, ili jastuk možete staviti i uz stomak kako se ne bi okrenuli na njega tokom sna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije