Prestanite kupovati zalihe toalet papira i počnite prati ruke pravilno

Radiosarajevo.ba
Prestanite kupovati zalihe toalet papira i počnite prati ruke pravilno
Foto: Pixabay / Ilustracija

Kako sve više raste strah od širenja epidemije novog soja koronavirusa, koji uzrokuje bolest COVID-19, zdravstveni eksperti diljem svijeta ne prestaju pričati o najboljoj prevenciji i zaštiti od zaraze. 

Riječ je o - pranju ruku (i samokontroli da prestanemo rukama dirati lice), pa čudi to što je u svijetu primjetna (sasvim nejasna) masovna kupovina toalet papira, koji je u brojnim zemljama skoro pa nemoguće naći.

No, kako nešto, ovako jednostavno može učiniti tako veliku razliku?

Sjetite se - ovaj soj koronavirusa širi se kapljičnim putem. Naše ruke diraju brojne površine, s kojih kupe mikrobe, uključujući i viruse. Potom, s rukama diramo oči, nos ili usta, te patogeni inficiraju naše tijelo. 

Pritom, istraživanja pokazuju da čak 93.2 posto ljudi ne pere ruke nakon kašljanja i kihanja!

Mikrobiolozi objašnjavaju da postoje dvije strategija smanjivanja mikroba na našim rukama.

Prvi je smanjiti biomasu mikroba, tj. smanjiti količine bakterija, virusa i drugih mikroorganizama. Ovo radimo tako što ruke peremo sapunom i vodom. Hemija u sapunu uklanja mikroorganizme tako što povećava "skliskost" na našoj koži, piše Science Alert

Druga strategija jeste ubiti mikrobe - to radimo s proizvodima koji se nazivaju "antibakterijski" i u njima se nalaze alkohol, hlor, peroksid, klorheksidin ili triklosan. No, koliko će ova sredstva biti efikasna ovisi o vrsti mikroba. 

No, neke bakterijske ćelije na našim rukama imaju gene koje ih čine otpornim na ove hemikalije, što znači da, iako ćemo ovim ubiti neke, postoje one otporne koje će "procvjetati" na našim rukama. 

Imajući ovo na umu, najvažnije je, dakle, prati ruke sapunom i vodom

Ukoliko nemate sapun i vodu pri ruci, eksperti preporučuju da se koristi proizvod na bazi alkohola, koji u sebi sadrži najmanje 60 posto etanola.

Eksperti preporučuju da ruke peremo na sljedeći način:

• Pokvasiti ruke vodom
• Nasapunjati svaki dio, nokte, svaku boru i procjep i trljati ruke od 20 do 30 sekundi - to vam je tačan period da dvaput otpjevate pjesmu Sretan rođendan
• Dobro, temeljito isprati s čistom vodom iz česme
• Osušiti ruke papirnim ubrusom

Tokom pranja, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje šest manevara da pokrijemo sve dijelove naših ruku:

Šest manevara - undefined

Foto: HZZJZ: Šest manevara

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije