Poznati američki praznik: Šta je zapravo Dan zahvalnosti i kada se slavi?

0
Radiosarajevo.ba
Poznati američki praznik: Šta je zapravo Dan zahvalnosti i kada se slavi?
Foto: Pexels / Ilustracija / Praznik Dan zahvalnosti

Dan zahvalnosti je praznik koji predstavalja tradicionalno slavlje zajedništva za porodicu i prijatelje.

Thanksgiving ili Dan zahvalnosti se u Sjedinjenim Američkim Državama obilježava četvrtog četvrtka u novembru, dok se u Kanadi obilježava drugog ponedjeljka u oktobru, a povezuje kulturu, tradiciju, gastronomiju i sport u jedno.

Porijeklo američkog Dana zahvalnosti može se pratiti sve od prvih engleskih doseljenika, predstavljajući proslavu raznolikih kultura. Nakon dolaska u Ameriku, engleski doseljenici uspostavili su međusobnu jednakost i prihvatili zajednički naziv Pilgrims - hodočasnici. Međutim, njihovu sreću brzo su narušile poteškoće u osiguravanju hrane.

Aleksandra Prijović se usred koncerta s pozornice obratila svom suprugu: 'Vidiš li Filipe...'

Aleksandra Prijović se usred koncerta s pozornice obratila svom suprugu: 'Vidiš li Filipe...'

Lokalni Indijanci su bili ključni u pomoći doseljenicima, pruživši im hranu i podučivši ih tehnikama uzgoja kukuruza i povrća. Pozvali su ih na objed na kojem su zajedno uživali u jelima poput jastoga, američkog oraha, kupusa, kozjeg sira i tikvica. Taj događaj se smatra prvim Američkim Danom zahvalnosti.

Prema dugoj tradiciji, neizbježno jelo tokom praznične večere je pečena purica, obično dovoljno velika da zadovolji cijelu porodicu.

Šta milioni Amerikanaca jedu umjesto mesa: Snimak iz tvornice bi vam mogao prisjesti...

Šta milioni Amerikanaca jedu umjesto mesa: Snimak iz tvornice bi vam mogao prisjesti...

Prema procjenama, samo u Americi se te večeri pojede oko 46 miliona purica, što iznosi otprilike 243 miliona kilograma puretine. Ako se uzmu u obzir i predjela te deserti poput preljeva, pire krompira, umaka od brusnica, pite od tikve i drugih jela, prosječni Amerikanac tokom tradicionalne večere unese više od 4500 kalorija.

Jedna od najvećih radosti Dana zahvalnosti je zajedničko provođenje vremena s porodicom. Mnogi ljudi žive udaljeno od svojih porodica i putuju veoma daleko, bilo automobilom, vozom li avionom, kako bi bili s najbližima. Dan zahvalnosti često predstavlja jedan od najfrekventnijih dana za putovanja tokom godine.

S ovim se praznikom povezuje i Black Friday, dan nakon, poznat po velikim sniženjima trgovačkih cijena u cijelom svijetu. Tim danom započinje praznična sezona koja povezuje Thanksgiving Day i Božić. Neizostavan dio tradicije je i sport, odnosno zajedničko gledanje prijenosa utakmice američkog nogometa.

Ilustracija / Praznik Dan zahvalnosti

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije