Ovaj čovjek je proveo čak 100 dana pod vodom: Nećete vjerovati šta mu se desilo

0
Radiosarajevo.ba
Ovaj čovjek je proveo čak 100 dana pod vodom: Nećete vjerovati šta mu se desilo
Foto: Instagram / Joseph Dituri

Profesor koji je uspio boraviti pod vodom rekordnih 100 dana tvrdi da se podmladio 20 godina i da je to rezultat njegovog eksperimenta.

Prošle godine, profesor Joseph Dituri s Univerziteta Južna Florida odradio je istraživanje kako ljudsko tijelo reaguje na dugotrajne učinke boravka pod vodom pod ekstremnim tlakom.

Kako bi to saznao, boravio je u 100-kvadratnom staništu 30 metara ispod površine u Jules' Undersea Lodgeu u Key Largu. Bivši ronilac podvrgnut je raznim psihosocijalnim, psihološkim i medicinskim testovima poput krvnih pretraga, ultrazvuka, elektrokardiograma i testova matičnih stanica kako bi istražio posebnu vrstu lijeka koja dostavlja kisik ljudskom tijelu pod visokim pritiskom.

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

Dok je proučavao te učinke, dr. Dituri je također provodio vrijeme pod vodom poučavajući školsku djecu putem svog kompjutera.

Nakon povratka na površinu u lipnju, dr. Dituri tvrdio je da je došlo do 50-postotnog smanjenja svakog upalnog markera u njegovom tijelu, prema rezultatima krvnih pretraga. nevjerovatno, dodao je kako je eksperiment poboljšao i druge aspekte njegovog zdravlja poput dužih tijelomjera (struktura izgrađenih od DNK sekvenci i proteina koje se nalaze na krajevima kromosoma) koji su povezani s dugim životom - iako je to opovrgnuto u drugoj studiji.

Iako je dr. Dituri primijetio kako njegovi telomeri nisu bili toliko dugi kao što su bili kad je prvi put izašao iz eksperimenta prošlog ljeta, oni su duži nego što su bili prije nego što je proveo svoje istraživanje.

Također je objasnio kako je eksperiment pozitivno utjecao na njegovu vanjsku dob - starenje kao rezultat životnog stila i faktora okoline. "Sada imam 56 godina. Moja vanjska dob bila je 44. Kad sam izašao iz vode, moja vanjska dob bila je 34," rekao je dr. Dituri za Orlando WKMG News.

"Dakle, moji telomeri su se produžili. Zapravo sam postao mlađi dok sam bio pod vodom", javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije