Ova država želi zabraniti kafu bez kofeina: Razlog će vas iznenaditi

0
Radiosarajevo.ba
Ova država želi zabraniti kafu bez kofeina: Razlog će vas iznenaditi
Foto: Pixabay / Ilustracija

Kalifornijski zakonodavci traže zabranu kafe bez kofeina ili obaveznu izmjenu recepata kako bi se eliminisao metilen hlorid, hemikalija povezana s povećanim rizikom od raka.

Metilen hlorid, koji se također nalazi u skidaču boje, obično se koristi za ekstrakciju kofeina iz zrna kafe tokom proizvodnje. I EPA, i Međunarodna agencija za istraživanje raka klasificirali su metilen hlorid kao 'vjerovatno kancerogen', zbog njegove povezanosti s raznim vrstama raka.

Zastupnica Eloise Reyes (demokratkinja) predstavila je zakon pod nazivom AB2066, koji predlaže zabranu kafe bez kofeina napravljene s ovom hemikalijom, namećući kaznu od 10.000 dolara (više od 19,500 KM) proizvođačima koji ga ne poštuju. Pojavila se zabrinutost oko postojanosti hemikalije u kafi bez kofeina, što je u suprotnosti s tvrdnjama industrije o potpunom uklanjanju tokom obrade.

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Američki Consumer Group Clean Label Project otkrio je da je 10 od 25 testiranih marki kafe bez kofeina, uključujući Amazon Fresh i Kroger's, sadržavalo tragove metilen klorida u 2020. godini. Iako su nivoi bili ispod maksimalnog preporučenog FDA-a od 10 dijelova na milion, cilj zakona je zabrana takve kave bez kofeina u Kaliforniji do 2027. godine.

Američka Nacionalna zadruga za kafu protivi se zakonu, nazivajući ga "zabranom kafe bez kofeina". Bill Murray iz navedene američke zadurge tvrdi da naučni dokazi podupiru sigurnost European Method decaf načina prerade kafe, prevladavajuće metode koja koristi metilen hlorid. Navedena metoda, iako se široko koristi, suočava se s potencijalnom eliminacijom, riskirajući nestašicu opskrbe kafom bez kofeina i povećanje cijena za potrošače.

Svi griješimo kad pravimo tursku kafu i kvarimo joj okus: Evo kako je pravilno pripremiti

Svi griješimo kad pravimo tursku kafu i kvarimo joj okus: Evo kako je pravilno pripremiti

Potez Kalifornije potaknuo je raspravu o tome hoće li zabraniti i kafu bez kofeina napravljenu alternativnim metodama, poput ugljendioksida i vode. Trenutno oko 10 posto Amerikanaca, ili 26 miliona ljudi, svakodnevno konzumira kafu bez kofeina, pri čemu se većina zaliha uvozi iz Njemačke.

U međuvremenu, američki FDA razmatra peticiju Fonda za odbranu okoline za zabranu metilen hlorida u proizvodnji kafe bez kofeina. Uprkos odobrenju EU-a i FDA, i dalje postoji zabrinutost zbog potencijalnih zdravstvenih rizika od te hemikalije, čak i ako studije nisu direktno povezale kafu bez kofeina s negativnim učincima na zdravlje.

U širem kontekstu, prethodne studije povezivale su izloženost metilen hloridu s povećanim rizikom od raka i raznim zdravstvenim komplikacijama. Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) ističe njegovu potencijalnu štetu za oči, kožu, jetru i srce, pri čemu su radnici u određenim industrijama izloženi većem riziku, javlja Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije