Otkriveni prvi detalji izgradnje velikog grada u Saudijskoj Arabiji koji košta 1 bilion dolara

0
Radiosarajevo.ba
Otkriveni prvi detalji izgradnje velikog grada u Saudijskoj Arabiji koji košta 1 bilion dolara
Foto: Youtube / Projekat The Line

Arhitekti iza najambicioznijeg infrastrukturnog projekta u Saudijskoj Arabiji su govorili o strahu i uzbuđenju koje osjećaju zbog zadatka koji imaju pred sobom.

"The Line", izvanredni nadolazeći projekat u Saudijskoj Arabiji vrijedan bilion dolara, mogao bi biti sljedeći Vavilon prema riječima jednog od arhitekata koji su uključeni u njega, ali to ne znači da ne dolazi sa svojim problemima.

Ukoliko niste obratili pažnju na jedan od najambicioznijih projekata sljedeće decenije, evo malog sažetka.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

To je ustvari ogroman ogledalni neboder položen na bok u pustinji. Za neke je to prirodna evolucija čovječanstva, a za druge korak prema distopijskoj budućnosti, zavisno od toga koga pitate.

Dug je skoro 169 kilometara i širok 200 metara, i dizajniran je s nadom da će jednom, kada bude završen, moći primiti devet miliona ljudi.

U Saudijskoj Arabiji otvara se prva prodavnica alkohola

U Saudijskoj Arabiji otvara se prva prodavnica alkohola

Projekat se planira završiti već do 2030. godine. Zbog ovog roka, projekt je već u punom jeku, sa radnicima koji rade danonoćno kako bi ga završili na vrijeme.

U dokumentarcu koji prati napredak, arhitekti daju neke detalje o mega-strukturi grada. Čak i u dokumentarcu Discovery Channela na YouTubeu, prisutan je i saudijski princ Mohammed bin Salman, koji odbacuje kritičare koji vjeruju da je projekat preambiciozan.

"Oni kažu da mnogi projekti u Saudijskoj Arabiji ne mogu biti realizovani, da su preambiciozni". Mogu oni to stalno ponavljati, a mi možemo nastaviti dokazivati im suprotno", rekao je.

Arhitekt Thom Mayne je rekao: "Ustvari je to složen projekat, ali velika ideja je nevjerovatno jednostavna."

Napomenuo je da je on i njegov tim razvili koncept za The Line i poslali prijavu na natječaj za projekat, na kojem su pobijedili. Prema arhitektima u dokumentarcu, grad će biti podijeljen na više modula.

Ne samo nekoliko, već oko 140 modula, svaki dug oko 800 metara i sa kapacitetom za 80.000 ljudi. Navodno će svaki modul biti različit od drugog, što će vjerovatno činiti grad zanimljivijim.

Prvih pet modula će razviti različite arhitektonske firme izabrane "iz skupa od 20".

Posebni mega-projekat se gradi kao dio NEOM-a, novog urbanog distrikta koji se gradi na sjeverozapadu Saudijske Arabije - područje koje je hiistorijski bilo gotovo pusto, javlja Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije