U Saudijskoj Arabiji otvara se prva prodavnica alkohola

3
Radiosarajevo.ba
U Saudijskoj Arabiji otvara se prva prodavnica alkohola
Foto: Bloomberg / Velika promjena u Saudijskoj Arabiji

Vlasti u Saudijskoj Arabiji saopštile su da će u Rijadu biti otvorena prodavnica u kojoj će se prodavati alkohol određenoj grupi stranaca.

To će biti prva takva prodavnica u posljednjih 70 godina. Saudijski zvaničnici su naveli da je otvaranje prodavnice vid borbe protiv ilegalne trgovine alkoholom.

U ovoj zemlji gdje se strogo poštuje islam i šerijatsko pravo, od 1952. godine na snazi je prohibicija pošto je jedan od sinova kralja Abdulaziza pijan ubio britanskog diplomatu.

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

Nova prodavnica nalazit će se u diplomatskoj četvrti u Rijadu, zapadno od centra grada, navodi se u dokumentu u koji su agencije AFP i Reuters imale uvid. Izvor upoznat s planovima rekao je agenciji Reuters da se očekuje da prodavnica bude otvorena za nekoliko sedmica.

Postojaće, međutim, ograničenja:

  • Osobe koje žele piće morat će da se registruju unaprijed i dobiju odobrenje vlade
  • Ljudima mlađim od 21 godine neće biti dozvoljen ulazak u prodavnicu, a tokom boravka u prodavnici moraće da nose "odgovarajuću odeću"
  • Mušterije neće moći da pošalju nekoga da umjesto njih kupi alkohol, na primjer vozača
  • Bit će uvedena mjesečna ograničenja

Ipak, kako se navodi u dokumentu u koji je AFP imao uvid, ova ograničenja neće biti mnogo stroga.

Mušterije će imati pravo na 240 "bodova" za alkohol mjesečno. Litar žestokog pića vrijedit će šest bodova, litar vina tri boda, a litar piva jedan bod.

Ne postoje naznake da će prodaja biti omogućena i strancima koji nemaju diplomatske privilegije i kojima po zakonu nije dozvoljen pristup alkoholu. Iako će alkohol postati dio života u Rijadu, ljudima koji piju bilo bi pametno da paze gdje konzumiraju alkohol i kako se potom ponašaju. Prema važećim zakonima, kazne za konzumiranje ili posjedovanje alkohola mogu da budu novčane i zatvorske, a nisu isključeni ni javno bičevanje ili deportacija.

U dokumentu se navodi i da vlasti planiraju "novi zakonodavni okvir", koji će dozvoliti diplomatama da donesu "određene količine" alkohola "kako bi se stalo na put... nekontrolisanoj razmjeni takve robe". Godinama su diplomate koristili lične torbice, koje vlasti zemlje domaćina ne smiju da provjeravaju, kako bi unijeli ograničene količine alkohola.

Ovaj potez još jedna je u nizu inicijativa obuhvaćenih nazivom "Vizija 2030", čiji je cilj da se saudijsko društvo liberalizuje pod vlašću princa i faktičkog vladara zemlje Muhameda ibn Salmana.

Iako islamska vjera zabranjuje alkohol, Saudijska Arabija je do 1952. godine imala pomirljiv odnos prema piću. Promjerna je nastala kada je 1951. godine princ Mišari bin Abdulaziz Al-Saud ubio Kirila Osmana, britanskog zamenika konzula, jer je ovaj odbio da mu naspe još jedno piće. Godinu dana kasnije, kralj Abdulaziz je uveo potpunu zabranu upotrebe alkohola. Mišari je osuđen za ubistvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije