Al-Ula, historijski grad kulture Saudijske Arabije: Pogledajte i uvjerite se zašto je poseban

0
Radiosarajevo.ba
Al-Ula, historijski grad kulture Saudijske Arabije: Pogledajte i uvjerite se zašto je poseban
Foto: AA / Al-Ula, historijski grad kulture Saudijske Arabije

Na sjeveru Saudijske Arabije nalazi se grad Al-Ula koji je još od antičkih vremena živopisni kulturni centar, a danas privlači hiljade posjetilaca iz cijelog svijeta.

Al-Ula u provinciji Medina nalazi se na Putu tamjana, jednoj od važnih istorijskih trgovačkih ruta, kao i na hodočasničkim putu u Mekku.

Ovaj grad je oko 1.000 kilometara udaljen od Rijada, glavnog grada Saudijske Arabije, a okružen je pustinjom.

Benjamina Karić ugostila vojnike EUFOR-a: Evo iz kojih zemalja su pristigli

Benjamina Karić ugostila vojnike EUFOR-a: Evo iz kojih zemalja su pristigli

Tu se nalazi i Hegra, na planini Islip, prvo mjesto koje je UNESCO uvrstio na listu svjetske baštine u Saudijskoj Arabiji, lokacija poznata i kao Al-Hidž. Drevni ostaci, grobnice uklesane u kamene gromade svjedoče i danas o vremenu kada su tu živjeli Nabatejci, ista civilizacija koja je živjela i u Petri u Jordanu.

Ovo područje privlači turiste, kao i arheologe, koji pronalaze drevne predmete u Al-Uli, u kojoj je korišteno i hijeroglifsko pismo.

Prema podacima Ministarstva turizma Saudijske Arabije, radovi na iskopavanju u regionu otkrivaju da historija grada datira iz doba paleolita, prije oko 200.000 godina. Arheološka istraživanja sprovedena u gradu dovela su do otkrića drevnih grobnica i spomenika koji pripadaju bronzanom dobu, tačnije od 3000-2000 prije nove ere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije