I Burj Khalifu će učiniti patuljkom: Saudijci planiraju izgradnju nebodera visokog dva kilometra

1
Radiosarajevo.ba
I Burj Khalifu će učiniti patuljkom: Saudijci planiraju izgradnju nebodera visokog dva kilometra
Foto: Pexels / Burj Khalifa

Foster + Partners dobio je posao na projektu u Riyadu da izgradi neboder visine, ni manje ni više, nego dva kilometra.

Kad je princ kraljevske porodice i premijer Saudijske Arabije Mohammed bin Salman Al Saud 2021. godine objavio plan gradnje nečeg na svijetu još neviđenog, linearnog pametnog grada s dvije neprekidne zgrade u dužini od nevjerojatnih 170 kilometara, visine od 500 metara, okrenute jedna prema drugoj s otvorenim prostorom između širine 200 metara, malo ko je povjerovao da je to nešto više od sna, ma koliko Saudijska Arabija bila finansijski moćna.

Pa ipak, nedavne snimke s terena pokazuju da Saudijci već provode grube pripremne radove  zemljišta na sjeverozapadu zemlje, u ravnini južnog vrha Sinaja, gdje je zamišljena gradnja ovog futurističkog grada pod nazivom The Line, koji bi trebao biti dom za čak devet miliona ljudi.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Tek što je stigla ta vijest, stiže još jedna bombastična najava iz Saudijske Arabije o nevjerovatnoj arhitektonskoj građevinskoj ambiciji tamošnjih državnih poglavara, piše Novi list.

U tom segmentu dobro obaviješteni britanski Architects’ Journal doznaje kako je prestižna arhitektonska tvrtka Foster + Partners dobila posao na projektu u glavnom gradu Saudijske Arabije Riyadu da izgradi neboder visine, ni manje ni više, nego dva kilometra!

Ako se projekt koji vrijedi više milijardi dolara i finansira se iz saudijskog javnog investicijskog fonda, pretvori u djelo, čak će i dosad najvišu građevinu na svijetu, neboder Burj Khalifu u Dubajiju učiniti patuljkom.

Na najvećem privatnom kruzeru na svijetu upravo plovi 150 hiperbogataša

Na najvećem privatnom kruzeru na svijetu upravo plovi 150 hiperbogataša

Taj je neboder, završen 2010. godine, visok "tek" 828 metara. Da ne govorimo o najvišoj zgradi u Americi, One World Trade Center koja je niknula na mjestu Twinsa srušenih 2001. godine, koja je gotovo četiri puta niža.

Prema raspoloživim informacijama, ovaj monstrum od nebodera trebao bi biti smješten blizu aerodroma u Riyadu, na čijem širenju je također angažirana kuća Foster + Partners.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije