Pariz ima novu atrakciju: Toalet iz 1905. godine za koji ulaznica košta dva eura

0
Radiosarajevo.ba
Pariz ima novu atrakciju: Toalet iz 1905. godine za koji ulaznica košta dva eura
FOTO: Pixabay / Pariz, ilustracija

Nakon što je 12 godina bio zatvoren zbog renoviranja, danas je ponovo otvoren najstariji pariški javni toalet les lavatories de Madeleine.

Smješten je u pored crkve svete Madeleine u osmog kvarta, a poseban je zbog jedinstvenog secesijskog uređenja zbog kojeg je običan odlazak u toalet ovdje poput posjeta muzeju i kratki izlet u historiju.

Prvi put je otvoren 1905. godine i bio je inspiriran sličnima u Londonu. Ideja je bila ponuditi javne toalete, lijepe, luksuzne i korisne, smještene u podrumu s umivaonicima za higijenu.

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Zbog svog sesijskogstila toalet Madeline postao je tokom godina vrlo poznat. Bio je uređen lakiranim mahagonijem, keramikom, mozaicima, imao je mjedene česme, zemljano posuđe na podu.

U početku je bio rezervisan za dame, a devedesetih godina 20. vijeka preuređen je u mješoviti toalet, što će ostati i nakon renoviranja.

U martu 2011. godine je proglašen historijskim spomenikom, te se taman tada zatvara i počinje velika rekonstrukcija. Izazov je bila loša hidroizolacija mjesta, pa je za cijeli posao bilo potrebno čak 12 godina.

Vraćen je sav stilski namještaj, česme su zamijenjene modernijim materijalima, a u preuređenom toaletu sačuvan je čak i stari stolac za čišćenje cipela. Nije obnovljen samo mozaik, koji će biti gotov do 2024. godine.

Toalet karakterizira ga i spiralno stubište koje vodi u podzemlje, ali zbog njega on nažalost nije prilagođen osobama s invaliditetom. Stubište je zadnjih godina postalo svojevrsna 'kanta za smeće' na otvorenom, koja je sada očišćena i uređen je rukohvat.

Za razliku od većine javnih toaleta u Parizu, ovaj nije besplatan već se korištenje naplaćuje dva eura. Ukupno 435 javnih toaleta samo u 2019. godini koristilo je više od 15 miliona ljudi, pa nema sumnje da će, uprkos cijeni, i ovaj biti vrlo posjećen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije