Otapanje glečera otkrilo vijekovima čuvanu tajnu

Radiosarajevo.ba
Otapanje glečera otkrilo vijekovima čuvanu tajnu
Foto: Twitter / Pronađeni dio strijele

Klimatske promjene i otapanje leda otkrile su nešto što je vijekovima bilo skrivano u glečeru.

U južnoj Norveškoj, u glečeru Jotunheimen, otkrivena je drevna glava strijele koja potiče iz germanskog željeznog doba, zajedno s osovinom strelice i jednim perom.

Vrh strijele, napravljen od željeza, dugačak je sedam centimetara i težak je nešto više od 30 grama. Skrivena je bila 1.500 godina, piše Daily Mail.

„E ovo je strijela“, navodi se u Twitter objavi.

Mnogi ledenjaci u Norveškoj posljednjih su godina doživjeli dramatično otapanje kao posljedicu većih temperatura.

Iako to znači da arheolozi mogu otkriti relikvije iz prošlosti, prijeti im i uništenje ukoliko se ne otkriju na vrijeme.

Ovo nije jedina relikvija koja je pronađena na ovom području. Ovaj tim je prošle godine pronašao drevnu krplju za konje za koju procjenjuju da potiče iz doba vikinga ili srednjovjekovnog perioda.

Budući da je bila zamrznuta, bila je očuvana.

Glečerski arheološki program, koji se nalazi u Norveškoj, otkrio je više od 2.000 artefakata iz ledenjaka s tog područja, a najstariji je star oko 6.000 godina.

Relikvije uključuju predmete poput lovačkog alata, tekstila, kože i odjeće, kao i zoološke materijale poput rogova, kostiju i gnoja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije