Opadanje kose: Kada je bezazleno, a kada razlog za brigu

Radiosarajevo.ba
Opadanje kose: Kada je bezazleno, a kada razlog za brigu
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Na glavi imamo oko 100.000 dlaka, a svakog dana izgubimo oko stotinu njih. To nije razlog za brigu jer ih mijenjaju nove dlake, ali ako je kosa lomljiva i naglo ispada to može biti razlog za brigu.

Uprkos tome što većina ljudi kosu doživljava samo kao estetsku stvar, ona može upozoriti na brojne zdravstvene problem, piše Informer.

Do ispadanja kose, gubitka njenog sjaja i lomljivosti dolazi kod stanja kao što je poremećaj funkcije štitne žlijezde, kad je njena funkcija smanjena, kao i kod sindroma policističnih jajnika. Kod žena može doći do ispadanja kose i to srednjeg djela i zbog povećanja androgenih hormona, testosterona.

Ovo su još neki razlozi koji mogu uzrokovati gubitak kose.

Previše vitamina A

Prekomjeran unos vitamina A može uzrokovati gubitak kose. Obično se ovaj problem događa kod žena koje uzimaju suplemente kao što je beta-karoten koji ubrzava tamnjenje tokom sunčanja. Jako je važno da se prije uzimanja bilo kakvih suplemenata posavjetujete sa svojim ljekarom.

Emocionalni stres

Iako emocionalni stres izaziva gubitak kose rjeđe od fizičkog stresa, može biti glavni uzrok gubitku kose. Ponekad smo izloženi stresnim periodima kao što je razvod ili smrt voljene osobe, a to sve može uzrokovati gubitak kose.

Lijekovi

Neki lijekovi, posebno kemoterapija, mogu uzrokovati gubitak kose. Nažalost, ovo je za većinu žena neizbježna cijena za popravak zdravstvenog stanja. Međutim, nova kosa koja izraste nakon će biti jača, gušća i ljepša nego prije.

Među ostalim lijekovima koji mogu da izazovu opadanje kose su interferoni, neki antimikotici, mnogi imunosupresanti, kao i litijum koji se koristi se za liječenje bipolarnog poremećaja.

Da bismo imali zdravu, gustu, sjajnu i čvrstu kosu moramo svakodnevno da unosimo hranu bogatu vitaminima, mineralima, proteinima i omega-3 masnim kiselinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije