Omiljeno jelo iz Jugoslavije: Donosimo recept star 40 godina
Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesna jela i jela s gljivama su se konzumirala više nego danas.
Cijene mesa u trgovinama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni 'širokog' džepa.
U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela, a nema boljih od jugoslavenskih.
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
Donosimo recept za pileći paprikaš s njokima iz knjige recepata Olge Novak Marković pod nazivom Jugoslavenska kuhinja iz 1983. godine.
Sastojci za 4 osobe
- 1 pile, 8 dag masnoće
- 20 g umaka od rajčice
- 1 kašika paprike
- 20 g brašna
- 2 kašike kiselog vrhnja
- 40 dag luka
- 1 kašika bijelog vina
- 4 svježe paprike
- sol
- peršun
Ususret prvom danu ramazana: Je li dobro prati hurme prije konzumiranja?
Priprema
Rezani luk popržimo na ulju, dodamo brašno, umak od rajčice, mljevenu papriku i zalijemo, piše Net.hr.
Kad ova zaprška dobro prokuha, dodamo u nju narezano pile i pirjamo ga dok ne omekša.
Meso tada stavimo u drugu posudu, a umak procijedimo i dodamo narezanu svježu papriku.
Zašto je teško smršavjeti nakon 40. godine: Ovo su najčešće greške koje pravite
Kuhamo polako još nekoliko minuta, dodamo kašiku vina i umak poslužimo s njokima.
Po želji umaku možete dodati još kiselo vrhnje i sitno sjeckani peršun.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.