Odradio sezonu na Jadranu, otkrio platu i uvjete rada: "Brutalno si izrabljen"

2
Radiosarajevo.ba
Odradio sezonu na Jadranu, otkrio platu i uvjete rada: "Brutalno si izrabljen"
Arhiv / Ilustracija

Jedan je mladić iz Srbije opisao je svoje radno iskustvo prošle sezone i to u ulozi konobara na hrvatskom otoku.

Portal Kurir piše kako je forumaše na Redditu, gdje je mladić opisao iskustvo, najviše zanimalo je li kao Srbin imao problema u Hrvatskoj.

“Ne, samo što je neki idiot od konobara puštao Thompsonove pjesme i uzvikivao “Za dom spremni”, ali je iduće sedmice poslan kući. Što se ostalog tiče, korektno sam prihvaćen, kao što bi prihvatili i svakog drugog stranca. Imao sam solidan smještaj i ne tako solidne cimere, jestivu hranu i to je to”, napisao je mladić.

Denis Zvizdić o napadu u Gacku: Zaustavite one koji žele izazvati međuetničke incidente!

Denis Zvizdić o napadu u Gacku: Zaustavite one koji žele izazvati međuetničke incidente!

Uvjeti rada mladog konobara

“Konobario sam i na početku sam, kao neko s malo iskustva, bio pod ogromnim pritiskom. Ne samo da zvuči pakleno, nego tako i jest”, kazao je nakon dva i pol mjeseca konobarenja na Jadranu.

Valja istaknuti kako nije imao zdravstveno osiguranje, iako je mislio da će ga imati – a to mu niko nije rekao.

“Kad sam išao na pregled u Dom zdravlja nisu me htjeli primiti”, tvrdi mladić.

Otkrio ko od turista ne ostavlja ni kunu, koliki god bio račun

“Uvjerljivo najviše ima Nijemaca i Austrijanaca, a tokom jula i augusta bilo je i dosta Slovenaca. Lokalaca je također bilo, ali to su uglavnom neki klošari koji dođu na kafu ili njih troje dijele jednu pizzu i dva piva. Najviše bakšiša ostavljaju ovi sa Zapada. Od Slovenaca i Talijana nećeš kunu dobiti koliko god da je račun”, napisao je.

O poslodavcima, smještaju i hrani

“Smještaj je bio korektan. Imali smo veš mašinu i sušilicu rublja, internet koji je doduše bio nestabilan, a hrana je bila sumnjive kvalitete. Za doručak smo svaki mogući dan imali krompir i meso u različitim oblicima, što je stvarno krajnje čudan način da započneš dan. Ručak je bio na istu foru, ali to se već moglo istrpjeti, prenosi Dalmacija danas.

Isplaćen je svaki prekovremeni sat i tu stvarno nemam nikakve zamjerke, jedino što se plaća isto kao običan radni sat. Poslodavci su previše slatkorječivi, nisu željeli raditi sa mnom kao početnikom i pretežno su upućivali samo kritike. Kolege su bili dosta iskvareni nažalost”, rekao je mladić.

Rekao je koliko je bio plaćen, ali nikako nije rekao gdje je radio.

Plata je bila 1.400 eura, imao sam jedan slobodan dan u mjesecu, okvirno oko 11-12 sati rada skoro svaki dan”, kazao je mladić.

Pojedini forumaši s Reddita su mu poručili kako je brutalno izrabljen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije