Malta namjerava turistima plaćati i do 200 eura za smještaj

0
Radiosarajevo.ba
Malta namjerava turistima plaćati i do 200 eura za smještaj
Foto: pexels.com / Malta

U želji da oživi svoju turističku industriju i izmakne se rivalskim destinacijama, Malta planira ponuditi stranim posjetiteljima razmjenu do 200 eura ako ostanu najmanje tri dana na mediteranskom ostrvu ovog ljeta.

Ministar turizma Clayton Bartolo najavio je plan, rekavši da će, uz većinu ograničenja COVID-a koja se ukidaju do 1. juna, turistima koji rezervišu ljetni odmor direktno preko lokalnih hotela dobiti priručnik, prenosi Reuters.

Podaci Svjetskog vijeća za putovanja i turizam pokazuju da turistička industrija direktno i indirektno čini više od 27% ekonomije Malte, ali je taj sektor omela pandemija COVID-19.

Naime, zemlja je privukla više od 2,7 miliona stranih posjetitelja u 2019. godini, ali brojke su opale za više od 80% od otkrivanja virusa u martu 2020. godine.

Bartolo je rekao da će turisti koji rezerviraju smještaj u hotelu s pet zvjezdica dobiti po 100 eura od turističke uprave Malte i hotela.

U sličnom aranžmanu oni koji se odluče za hotel sa četiri zvjezdice dobit će ukupno 150 eura, a oni koji rezerviraju hotel s tri zvjezdice 100 eura.

"Plan je usmjeren na dovođenje naših hotela u vrlo konkurentnu poziciju", rekao je Bartolo.

Očekuje se da će imati koristi od oko 35.000 posjetilaca.




Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije