Susjedna zemlja ima plan za spas turizma: Vakcinacija radnika, testiranje turista...

0
Radiosarajevo.ba
Susjedna zemlja ima plan za spas turizma: Vakcinacija radnika, testiranje turista...
Foto: EPA-EFE / Nikolina Brnjac

Ministrica turizma Hrvatske Nikolina Brnjac govorila je o spasu sezone u toj zemlji, uslijed posljedica koronavirusa.

"Kao i prošle godine, mi smo razgovarali kakva je situacija sa koronom, turistička pristojba će se smanjiti za 50 posto i kao turistička članarina, kada govorimo o iznajmljivačima. Razgovaramo i sa turističkim zajednicama, što se tiče turističke pristojbe vezano uz hotelijere, jer su nam oni poslali prijedloge, koliko će biti iznosi, odnosno koliko će se umanjiti, a u pregovorima smo i sa sektorom nautike, da se turistička pristojba i za njih smanji za 20 posto. 50 posto će se smanjiti turistička pristojba za sve privatne iznajmljivače", navela je Brnjac za RTL.

Objasnila je i plan vakcinisanja turističkih radnika.

"Prije 20-ak dana počeli smo od udruženja prikupljati konkretna imena i prezimena tko se želi cijepiti. Radi se o oko 70 tisuća turističkih djelatnika. U zadnjim razgovorima koje smo imali sa HZJZ-om krajem idućeg tjedna bi sve to moglo započeti", rekla je Brnjac.

Kako je potvrdila, do početka sezone bi svi trebali biti vakcinisani.

"Na razgovoru smo razgovarali da u onoj drugoj fazi da i privatni iznajmljivači budu uključeni u cijepljenje", rekla je hrvatska ministrica i navela da se radi o okupnom broju od 90.000 radnika.

Plan je i sufinansiranje testiranja na COVID turista.

"Sa stavke Ministarstva turizma i sporta izdvojili značajna sredstva upravo jer znamo da je su za četveročlanu obitelj to značajan iznos, iako su sada cijene antigenskih testova oko 200 kuna, a PCR testova 500 kuna. Dogovorit ćemo to u suradnji s HZJZ-om, testovi će se nabavljati putem Robnih zaliha. To su testovi koji su na listi odobrenih testova od strane EU", rekla je Brnjac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije