Nevažeće novčanice / Idete u Hrvatsku? S ovim kunama više ne možete plaćati

23. 06. 2021. u 08:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 20

Hrvatska narodna banka dosad je povukla iz opticaja sedam serija novčanica od pet, deset, 50, 100 i 200 kuna, od kojih je njih šest izdano 1993. godine, a jedna dvije godine kasnije. Do dana današnjeg,međutim, 9,5 miliona takvih nevažećih novčanica, od ukupno više od tristo miliona papirnih, još uvijek se nalazi u opticaju.

Najviše je nevažećih novčanica u kovanicama od po pet kuna izdano 1993. godine. Na toj novčanici dominira zelena boja sa likom Petra Zrinskog i Fran Krista Frankopana, prenosi Poslovni.hr.

Nominalna vrijednost te najbrojnije nevažeće novčanica kreće se oko 17 miliona kuna.

HNB ističe da im je 750 upravo takvih najstarijih papirnatih novčanica posljednjih godinu dana vraćeno te su one zamijenjena za istu vrijednost.

Ukupno je posljednjih godinu dana HNB zaprimio 17.706 komada svih nevažećih novčanica, među kojima je bilo 3923 novčanice u apoenima od 200 kuna na kojoj je lik Stjepana Radića.

U godini koronavirusa mnogi su izgleda trošili zalihe iz čarapa ne znajući da se tim novčanicama ne može plaćati deset ili više godina. Vrijednost starih vraćenih dvjestotica u zadnjih godinu dana bila je 784.600 kuna.

Ukupna vrijednost svih vraćenih novčanica zamijenjenih od maja 2020 do kraja maja ove godine bila je oko 1,44 miliona kuna!

Hrvatska narodna banka, inače, zamjenjuje sve nevažeće novčanice kuna bez naknade i vremenskog ograničenja svakome ko ih donese osobno na blagajnu HNB-a u ulici Franje Račkog 5 u Zagrebu, ili pošalje poštom.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA