Oprez: Zbog čega vozači plaćaju visoke kazne na graničnim prijelazima s Hrvatskom

5
Radiosarajevo.ba
Oprez: Zbog čega vozači plaćaju visoke kazne na graničnim prijelazima s Hrvatskom
Foto: GPMaljevac / GP Stara Gradiška / Ilustracija

Na stranici GPMaljevac objavljena je informacija o tome kako je neimenovani Bosanac na graničnom prijelazu Stara Gradiška, na ulazu u Republiku Hrvatsku, platio 3.650 KM kazne.

Naime, muškarac je 12. augusta 2021. krenuo nazad iz Bosne i Hercegovine na posao prema EU pa je, piše isti izvor, "sebi i prijateljima ponio malo domaćih proizvoda da ih prati kulinarski miris rodnog kraja".

No, dolaskom na Granični prijelaz Stara Gradiška, policijski službenici u suradnji s djelatnicima Carine na ulazu u Republiku Hrvatsku, su prilikom kontrole njegovog osobnog automobila pronašli 7 kg suhog mesa, 7 kg ćevapa i 12 kg salame.

Pronađeno meso i salama su oduzeti, a djelatnici Carine su mu naplatili novčanu kaznu u visini od 14.000 kuna (oko 3.650 KM). Inače kazna je iznosila 21.000 kuna (5.480 KM), ali je umanjena jer je plaćena na licu mjesta.

Kazne - undefined

Foto: GPMaljevac: Kazne

Dan kasnije, još jedan vozač, ali iz Srbije, našao se u istoj situaciji na Graničnom prijelazu Tovarnik.

Dakle, on je kako kaže do 4. augusta s porodicom bio na godišnjem odmoru u Srbiji i prilikom povratka u Švicarsku gdje živi i radi ponio je devet litara domaće rakije prepečenice, zatim 7 kilograma suhog mesa i 13 kilograma sira.

"Prlikom ulaska u Republiku Hrvatsku na graničnom prijelazu Tovarnik na pitanje carinika šta imam za prijavit' ja sam odgovorio da imam rakije malo više od dozvoljenog jer nas je bilo pet osoba u vozilu.

Carinik je zatražio detaljan pregled vozila i našao je sve gore navedeno iako nisam znao da se ništa ne može tranzitirat kroz EU jer ja sam krenuo u Švicarsku koja ima druge zakone i dosta toga je dozvoljeno na granici. Šta je tu je, uglavnom rakija, sir, meso i dvije tegle meda koje sam imao su mi oduzeli uz izrečenu kaznu od 25.500 kuna (6.650 KM)", priča ovaj vozač za GPMaljevac.

Zato, još jednom upozorenje i oprez svima - nemojte prevoziti suhomesnate proizvode i sličnu hranu, više od dvije kutije cigareta, itd, preko vanjske EU granice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije