Nevjerovatne posljedice: Ovo se dešava s vašim tijelom kada nemate seks

Radiosarajevo.ba
Nevjerovatne posljedice: Ovo se dešava s vašim tijelom kada nemate seks
FOTO: Screenshot / Ilustracija
Postoji mnogo razloga da vaš seksualni život bude stopiran. Možda prolazite kroz raskid.

Možda ste vi ili vaš partner bili bolesni ili je možda samo užurbani način života uticao na to - djeca, posao ili poslovna putovanja.

Nekoliko dana se može pretvoriti u nekoliko nedjelja ili mjeseci i odjednom ćete shvatiti da nemate redovan seksualni život.

Da li ste se ikada zapitali šta se dešava s vašim libidom i zdravljem?

Neke od reakcija su prilično intenzivne. Od mentalnih problema kao što su smanjena koncentracija i osjećaj tuge, nedostatak libida, do povećanog rizika od zdravstvenih problema, nedostatak seksa može na mnogo načina negativno uticati na vaš organizam, piše Zenskimagazin.rs.

1. Pad imuniteta i česte bolesti

Seks je zaista dobar za zdravlje. Pored toga što se osjećate dobro, seks pomaže u stvaranju antitijela koja pomažu vašem tijelu da se bori protiv prehlade i gripa. Kada se uzdržavate od seksa, šanse da dobijete gripu znatno su veće.

2. Samopoštovanje postaje problem

Tokom vremena, nedostatak seksa može učiniti da vaš mozak misli da ste bezvrijedni, ili da ste ružni. S akumulacije tih misli, samopouzdanje postaje veliki problem i tako dodatno smanjujete šanse da pronađete seksualnog partnera. Zbog toga, u zdravim odnosima, partneri imaju seks najmanje dva puta nedjeljno. Redovni odnosi pomažu u stvaranju osećaja sigurnosti.

3. Teža kontrola nad bešikom

Ako nemate seks, nemate mnogo mogućnosti da koristite bokove i karlicu. Osim ako ne provodite vrijeme u teretani i radite vježbe namijenjene ovom dijelu tijela.

4. Mogući problemi sa krvnim pritiskom

Seks je odlična vježba. U stvari, seks je tako dobra vježba da uzdržavanje od nje može da poveća krvni pritisak, naročito ako niste fizički aktivni. Ako prolazite kroz "suhi" period, možete probati s trčanjem ili plivanjem nekoliko puta nedjeljno kako biste smanjili potencijalne probleme krvnog pritiska.

5. Više stresa

Seks je prijatan ne samo za tijelo, već i za mozak. Spavanje s nekim povećava lučenje hemikalija u mozgu koje poboljšavaju raspoloženje i promovišu osjećaj sreće. To znači da kada imate seks, vaša tolerancija prema stresu je veća. Bez seksa morate naći druge načine lučenja endorfina i drugih hemikalija koje poboljšavaju raspoloženje.

6. Dobar san

Da li ste se ikada zapitali zašto je tako lako zaspati poslije seksa? Veliki udio ima umor, ali je uglavnom razlog lučenje hormona prolaktina, koji potiče san. Ovaj hormon vam pomaže da zaspite tako što ćete opustiti mišiće i opustiti vaš mozak.

7. Veći rizik od srčanog udara

Ako vam treba izgovor da imate seks, zapamtite da je to sjajna fizička aktivnost. Testira mišićnu izdržljivost i poboljšava kardiovaskularno zdravlje. Također, seks je vježba koja smanjuje krvni pritisak. Srčana frekvencija je odličan način za sprečavanje srčanih napada, pa seks može udvostručiti rizik od ovih pojava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije