Zaboravite G tačku: Postoji još bolje mjesto za ženski užitak

Radiosarajevo.ba
Zaboravite G tačku: Postoji još bolje mjesto za ženski užitak
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Talijanski naučnici kažu da ne postoji jedno specifično mjesto koje služi kao čarobno dugme za aktiviranje seksualnog užitka, kao što se to smatra za G tačku.

Radi se zapravo o većoj erogenoj zoni koja uključuje nekoliko različitih organa, pokazala je njihova studija.

Tu zonu nazivaju “klitouretrovaginalni kompleks” (CUV), termin koji uključuje prednji dio vaginalne stijenke, mokraćovod, parauretralne žlijezde i unutarnji korijen klitorisa.

Poticanje ove regije ne samo da daje ozbiljan užitak, već može potaknuti i vaginalne orgazme koji snažnim zadovoljstvom prožimaju cijelo tijelo.

“Ultrazvukom smo otkrili da masturbacija vanjskog klitorisa aktivira cirkulaciju krvi samo u klitorisu. Međutim, unutarnja stimulacija tijekom penetracije može aktivirati cirkulaciju krvi u svim CUV strukturama”, pojasnio je dr. Emmanuel Jannini, profesor na Univerzitetu u Rimu Tor Vergata.

Dodao je da pažnju ne treba usmjeravati na jednu malu tačku.

“Jednostavno se orijentirajte na prednji dio vaginalne stijenke. Ulazak odozada (pseća poza) i žena na muškarcu su najbolje poze u seksu koje će vam pomoći da dođete do tog područja, iako to varira za svaku ženu”, dodao je dr. Jannini, a prenosi Men's Health.

Dr. Jannini dodaje da pomaže i korištenje prstiju. Umetanjem jednog ili dva prsta, dlanom prema gore, stimulira se CUV regija.

I norveške medicinske stručnjake dr. Nina Brochmann i Ellen Stokken Dahl slažu se s ovom teorijom.

One smatraju da je klitoris “samo mala tačka na vrhu brijega”.

“Jedna nova hipoteza govori da je G-tačka uopće nije zasebni organ ili mjesto, već jednostavno leži duboko u unutarnjem dijelu klitorisa koji se stimulira tokom seksa”, kaže dr. Nina Brochmann.

Dodaje kako smo odgajani da vjerujemo kako je klitoris, velik otprilike kao grožđica - mjesto ukupnog ženskog zadovoljstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije