Neobična prevara: Norvežani plaćaju drugim ljudima da treniraju umjesto njih

1
Radiosarajevo.ba
Neobična prevara: Norvežani plaćaju drugim ljudima da treniraju umjesto njih
FOTO: Pixabay / Trčanje (Ilustracija)

U Norveškoj se pojavila neobična fitness prevara koja koristi popularnu aplikaciju Strava, koja prati aktivnosti sportista poput trčanja, vožnje bicikla i plivanja. Naime, neki korisnici su odlučili da umjesto da sami treniraju, angažuju druge da za njih vježbaju, a zatim im proslijede rezultate.

Ova metoda uključuje profesionalne "Strava mule" koji naplaćuju 68 centi po pretrčanom kilometru. Oni trče, voze bicikl ili čak plivaju po rutama blizu kuće svojih klijenata, koristeći iste tempove koje bi oni koristili, kako bi rezultati izgledali autentično.

Osim toga, "mule" često snimaju fotografije mjesta gdje su vježbali kako bi njihovi klijenti mogli podijeliti "uspjehe" s prijateljima i porodicom.

Sezonski afektivni poremećaj: Kada vrijeme mijenja naša osjećanja i kako se boriti sa depresijom

Sezonski afektivni poremećaj: Kada vrijeme mijenja naša osjećanja i kako se boriti sa depresijom

Ova prevara je privukla pažnju, jer su mnogi angažovali "Strava mule" zbog povreda ili slabijih sportskih rezultata, nastojeći održati iluziju aktivnog načina života.

Ova pojava ukazuje na sveprisutni pritisak na društvenim mrežama i aplikacijama za praćenje fitnesa, gdje su rezultati i uspjesi često važniji od stvarne fizičke aktivnosti.

Dok se broj korisnika Strava aplikacije povećava, ova situacija postavlja pitanje o autentičnosti i istinskoj vrijednosti sportske i fitness zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije