Nauka potvrdila: Koliko marihuane treba ispušiti da bi došlo do predoziranja

Radiosarajevo.ba
Nauka potvrdila: Koliko marihuane treba ispušiti da bi došlo do predoziranja
Screenshot / YouTube
Marihuana ne može izazvati smrt kao rezultat trovanja povezanog s drogom, rezultat je najnovijih istraživanja američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koji je naučno pojasnio zašto je nemoguće predozirati se marihuanom.

Prema navodima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koje je objavio britanski The Independent, do smrti predoziranjem ne može doći stoga što se kanabinoidni receptori, za razliku od receptora za opijate, ne nalaze u dijelu mozga u kojem su područja za kontrolu disanja.

Drugim riječima, marihuana i opijati utječu na različite putanje u tijelu. Opioidni putovi, poznati i kao receptori, prisutni su u područjima mozga koji kontroliraju disanje, ali marihuana djeluje na sasvim drugu grupu receptora.

Radi se naime o kanabinoidnim receptorima koji ne utječu na disanje, pa prema tome marihuana ne može izazvati njegov zastoj, bez obzira na količinu unosa.

Prije nekoliko godina pojavila se znanstvena studija koja je pokazala kako bi do predoziranja marihuanom moglo doći ukoliko osoba ispuši 20.000 do 40.000 puta više marihuane no što sadrži jedan džoint.

Iz toga proizlazi da je predoziranje marihuanom moguće ukoliko osoba u 15 minuta konzumira 750 kilograma ove supstance.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije